El dinar de la Infanta Isabel de Borbó a la Casilla
Castellfollit de Riubregós

  Anoia
  Partida dels Clots de Roters
  Emplaçament
  Al km 29,5 de la C-1412a
  491

  Coordenades:

  41.78407
  1.44891
  371107
  4626965
  Número de fitxa
  08060 - 38
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tradició oral
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Regular
  Quant a la tradició, està fixada a la bibliografia i se'n té memòria, però la seva plasmació física (la Casilla) està deteriorada.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08059A00600014
  Autoria de la fitxa
  Anna Camats Malet

  Relat històric que conta la visita d'Isabel de Borbó, germana del rei Alfons XIII, en aquest indret. L'episodi té lloc l'any 1910, tres anys després d'unes pluges torrencials que van provocar riuades i forts desperfectes a les comarques de la capçalera del riu Segre, el Solsonès i la Segarra. El relat explica que la comitiva reial, procedent d'Igualada, va aturar-se a Castellfollit, i la Infanta va demanar al peó de quedar-se a dinar a la seva casilla. Aquest, sorprès per la proposta, va córrer a avisar la seva esposa, però no la troba a casa, ja que aquesta, veient l'enrenou, havia fugit. Tot i tractar-se d'una llar humil, el peó intenta oferir-los els millors tractes, i durant el dinar van ocorrent algunes escenes amb un toc humorístic. Havent dinat, la infanta li ofereix uns quants diners i li promet la seva disposició en tot el que li pugui ser útil. Aquesta promesa no queda en va, ja que anys després, quan el fill del peó entra en quintes, rep al cap de poc la notificació de llicenciat.
  Actualment, a l'indret de la casilla hi ha una edificació senzilla, que probablement no és la mateixa del relat, ja que té unes dimensions molt reduïdes. Es tracta d'una construcció de planta rectangular, d'uns 16 m2, amb teulada de doble vessant. Tant la coberta, sustentada amb bigues de fusta, com part del mur sud, on es trobava la porta d'entrada, es troben mig esfondrades. Està construïda amb parament de totxo i arrebossat exterior de color blanc. A l'interior, l'únic element de mobiliari és una prestatgeria situada en un dels angles de la cabana, feta amb una biga de formigó.

  Era la caseta on vivien els peons caminers.

  FARELL, Joan (1994a). Castellfollit de Riubregós. Vol I. Resum històric. Folklore. Llegendes. Tradicions. Fundació Salvador Vives Casajuana.