Capella dels Sants Metges. Capella de Sant Cosme i Sant Damià. Capella de Marçà
Castellfollit de Riubregós

  Anoia
  Al capdamunt de la rasa de la Terrissa
  Emplaçament
  40 m al sud de l'explotació cimentera
  552

  Coordenades:

  41.76923
  1.42182
  368826
  4625358
  Número de fitxa
  08060 - 37
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Barroc
  Popular
  Segle
  XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí IPAC-5602
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  08059A00500050
  Autoria de la fitxa
  Anna Camats Malet

  Capella dedicada als Sants Metges, Sant Cosme i Sant Damià, emplaçada al capdamunt de la rasa de la Terrissa, a l'est del municipi de Castellfollit de Riubregós.
  Es tracta d'una capella de planta rectangular, d'uns 8'25 metres de llarg per 5 metres d'amplada, orientada NE-SE amb el portal encarat al NE. És construïda amb parament de pedra de carreus sense escairar, i amb teulada de doble vessant, coberta amb teula de tipologia àrab. Té un petit campanar d'espadanya, actualment sense campana, i al mur de ponent destaquen dos contraforts a mode de talús.
  El portal del temple és de punt rodó, adovellat, i entre la porta i el carener de la teulada hi ha un rosetó de dibuix gòtic, on s'hi conserven restes de policromia. A l'interior de la capella destaquen les voltes que arrenquen d'unes senzilles cornisses. Les imatges de Sant Cosme i Damià, modernes, estan col·locades en un nínxol a la paret del fons de l'església, sobre l'altar. Sobre la porta hi ha un petit cor.
  Ha estat restaurada recentment, i entre les intervencions que s'hi han dut a terme, potser la més visible és la recuperació de la pedra vista en l'acabat exterior, ja que anteriorment els murs estaven arrebossats.
  Sembla ser que abans de la restauració hi havia un gravat amb l'anagrama de Maria i la data 1795 entre el rosetó i l'arc de la porta. Actualment, però, només es llegeix la data 1793 a la dovella central de la porta, segurament inscrita durant les obres recents.
  La capella està tancada amb clau, i tot i que no s'ha pogut accedir al seu interior, des de la reixa de la porta es pot veure l'altar i el paviment enrajolat.

  Segons FARELL (1994b:25) la capella pertanyia a la quadra de Marçà, de la qual es tenen notícies històriques des de 1479. És possible que correspongui a la capella de Sant Pere i Sant Esteve de Mafrà, mencionada l'any 1196 com a depenent del monestir del Priorat de Santa Maria.