Cal Tiquet
Castellfollit de Riubregós

  Anoia
  Partida de Cal Tiquet
  Emplaçament
  Al peu del camí de Cervera
  628

  Coordenades:

  41.76239
  1.42206
  368832
  4624598
  Número de fitxa
  08060 - 36
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Modern
  Popular
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08059A00500078
  Autoria de la fitxa
  Anna Camats Malet

  Masia catalana que consta d'un edifici principal, de planta quadrangular, i dues construccions annexes, una al lateral sud i una altra a la part posterior del mas.
  L'edifici principal té planta baixa i primer pis, amb teulada de doble vessant, coberta amb teula de tipologia àrab. El parament del mas és irregular, fet amb pedra de mida petita, sense escairar i lligada en sec. En alguns sectors, sobretot a la part posterior, els murs presenten refaccions fetes amb morter de guix.
  A la façana est hi ha una porta que dóna accés a la planta baixa, on hi ha un magatzem amb maquinària agrícola, i en aquesta mateixa façana, a l'alçada del primer pis, hi ha tres petites finestres rectangulars.
  La porta principal, però, es troba a la part posterior, a la façana oest, i dóna accés al primer pis, ja que la casa s'adapta al desnivell natural del terreny, que en aquest sector és més alt. La porta ha estat reformada: originàriament es tractava d'un portal adovellat, del qual posteriorment es tapia la part superior per fer un accés més petit, amb una llinda de fusta horitzontal.
  L'edificació adossada a la banda sud de la masia és un petit cobert, amb teulada d'una sola vessant, de la mateixa manera que la situada a la part posterior, aquesta exempta de l'edifici principal. Ambdues construccions tenen caràcter auxiliar, ja que s'utilitzen per guardar eines agrícoles.
  El paviment de la zona de l'entrada és un enllosat, i al mur contigu a la porta d'accés hi ha un banc de pedra adossat.
  A la banda nord del mas hi ha una petita estructura de pedra que alberga un pou d'aigua, que d'aquesta manera queda protegit de les inclemències del temps i altres incidències. Al costat del pou hi ha també una pica de pedra.

  En aquest indret hi havia, antigament, un oratori, conegut com l'Oratori de Cal Tiquet. El seu emplaçament era a la cruïlla del camí de Cervera amb el de la masia de Cal Tiquet a Cal Guinard. Actualment forma part d'un mur de pedra seca que hi ha al davant de Cal Tiquet.

  FARELL, Joan (1994b). Castellfollit de Riubregós. Vol II. Toponimia i vocabulari de la vila i el terme. Fundació Salvador Vives Casajuana.