Un primer convent per a les monges dominiques va ser construït l’any 1896 i posteriorment reconvertit en pisos per a obrers. Estava situat al carrer de la Terrassa núm. 8. Les dominiques van ser a Palà fins al naixement de la colònia Valls de Torroella, el 1903, quan van marxar a aquesta colònia veïna. De 1903 a 1922 no hi ha constància que hi hagués cap congregació religiosa a la colònia de Palà.
L’edifici “nou” del Convent va ser construït al costat de l’església, en l’indret on hi havia hagut la rectoria vella. Anteriorment hi vivia el capellà, que s’havia fet càrrec de l’ensenyament dels nens fins a la construcció de la nova escola. L’any 1922 s’hi van instal·lar les germanes mercedàries, que es van fer càrrec de l’ensenyament de les noies i s’hi van estar fins al 18 de juliol de 1936. L’escola per a nens s’havia inaugurat el 1928. Era en el xalet del mig del carrer de la Terrassa.
Després de la Guerra Civil va arribar una nova congregació a la colònia: les Paüles. Les monges, però, no feien classes, sinó que era el mestre qui es feia càrrec de l’ensenyament de les nenes. L’any 1944 es va facilitar el retorn de les religioses mercedàries, i aquestes es van reinstal·lar al seu convent i van reprendre l’activitat docent. L’escola de nenes era a la planta baixa de l’edifici. A l’esquerra hi havia la secció de pàrvuls i l’escala d’accés a la residència. A la dreta de l’escala hi havia el vestíbul que comunicava directament amb el temple, i el guarda-roba. Al davant el pati de “recreo”.
L’any 1951 el propietari de la colònia, Joan Palà Claret, va encarregar a l’eminent arquitecte Josep Danés i Torras projectes per a unes noves escoles de nens i de pàrvuls i nenes. A l’arxiu Danés es conserven còpies esborrany dels plànols, datats a 6 de desembre de 1951. No està clara, però, quina va ser exactament la intervenció de Josep Danés. Les escoles de nens ja existien i les escoles de nenes també, i probablement es tractava d’una intervenció de reforma. Tanmateix, la bona factura en l’acabat de la façana més noucentista fa pensar que tal vegada la intervenció de Danés va ser més substancial. L’arquitecte va fer una factura de 785 pessetes per cobrar els seus honoraris corresponents a tres mesos de l’any 1951. Se’n conserva un rebut.
Les monges mercedàries es van estar al convent fins als anys 1960. Després l’edifici va quedar abandonat i, amb el tancament de la fàbrica, va passar a mans privades. Actualment continua en estat d’abandó.