El Cogulló Sallent

Bages

Coordenades:

41.80855
1.88798
407629
4629118
08191-155
Patrimoni immoble
Jaciment arqueològic
Antic
Ibèric
-IV a I
Bo
Caldria continuar les excavacions fetes de forma regular i metòdica a fi i efecte de completar el perímetre de tot el poblat.
Legal i física
  • BCIN
  • National Monument Record
  • Assentament (jaciment)
BCIN. Incoat A-R-I-55-0000453
ACCN: 16192
Restringit
Científic
Privada
Potasas del Llobregat (Sallent)
Lluís Len / Jaume Perarnau

Jaciment arqueològic format per més d'una vintena de dependències. Totes elles amb basaments de parets fetes en pedra seca. Destaquen les muralles ibèriques i el basament d'una torre de defensa a la part nord. S'han excavat gairebé 1200 metres quadrats d'un total de 6000 que sembla tenir el perímetre del jaciment. Dels objectes recuperats destaquen les ceràmiques de tradició Hallstàtica, ceràmica grisa dels segles -IV i -III, ceràmica monocroma dels segles -III i -II, així com monedes i altres objectes d'aixovar. Per les seves dimensions és un dels poblats ibèrics més importants de Catalunya. És situat en un turó que domina la gran majoria de la comarca del Bages, així com el congost del riu Llobregat el seu pas per Sallent.

Excavat regularment des del 1966. Els materials trobats són exposats al Museu Municipal de Sallent.

L'any 1948 l'arqueòleg Maluquer de Motes va començar a interessar-se per aquest poblament, tot i que no serà fins el 1965 quant la Universitat de Barcelona va iniciar-ne els primer sondejos. El 1966, Eduard Ripoll formà la Junta d'Història i Arqueologia de Sallent (encarregada a Ramon Camprubí i Llorenç Villuendas) els quals, juntament amb el FAES, excavaren de forma amateur el jaciment fins l'any 1984 en que Eduard Sánchez recopilà tot el treball fet i metoditzà els treballs de recerca, investigació i excavació. Des d'aleshores s'han realitzat diferents campanyes d'excavació dirigides pel mateix Eduard Sánchez.

DAURA, Antoni - GALOBART, Joan "L'Arqueologia al Bages" .- Les Fonts nº 5 .- Manresa 1985.