El Cogulló
Sallent

  Bages

  Coordenades:

  41.80855
  1.88798
  407629
  4629118
  Número de fitxa
  08191-155
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Ibèric
  Segle
  -IV a I
  Estat de conservació
  Bo
  Caldria continuar les excavacions fetes de forma regular i metòdica a fi i efecte de completar el perímetre de tot el poblat.
  Protecció
  Legal i física
  BCIN
  National Monument Record
  Assentament (jaciment)
  BCIN. Incoat A-R-I-55-0000453
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  ACCN: 16192
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Privada
  Potasas del Llobregat (Sallent)
  Autoria de la fitxa
  Lluís Len / Jaume Perarnau

  Jaciment arqueològic format per més d'una vintena de dependències. Totes elles amb basaments de parets fetes en pedra seca. Destaquen les muralles ibèriques i el basament d'una torre de defensa a la part nord. S'han excavat gairebé 1200 metres quadrats d'un total de 6000 que sembla tenir el perímetre del jaciment. Dels objectes recuperats destaquen les ceràmiques de tradició Hallstàtica, ceràmica grisa dels segles -IV i -III, ceràmica monocroma dels segles -III i -II, així com monedes i altres objectes d'aixovar. Per les seves dimensions és un dels poblats ibèrics més importants de Catalunya. És situat en un turó que domina la gran majoria de la comarca del Bages, així com el congost del riu Llobregat el seu pas per Sallent.

  Excavat regularment des del 1966. Els materials trobats són exposats al Museu Municipal de Sallent.

  L'any 1948 l'arqueòleg Maluquer de Motes va començar a interessar-se per aquest poblament, tot i que no serà fins el 1965 quant la Universitat de Barcelona va iniciar-ne els primer sondejos. El 1966, Eduard Ripoll formà la Junta d'Història i Arqueologia de Sallent (encarregada a Ramon Camprubí i Llorenç Villuendas) els quals, juntament amb el FAES, excavaren de forma amateur el jaciment fins l'any 1984 en que Eduard Sánchez recopilà tot el treball fet i metoditzà els treballs de recerca, investigació i excavació. Des d'aleshores s'han realitzat diferents campanyes d'excavació dirigides pel mateix Eduard Sánchez.

  DAURA, Antoni - GALOBART, Joan "L'Arqueologia al Bages" .- Les Fonts nº 5 .- Manresa 1985.