El Círcol Democràtic Recreatiu
Martorell

Plaça de la Vila, 19

BCIL. PGOU Martorell.Text Refós 1991
    Dídac Pàmies Gual. SPAL

Edifici entre mitgeres de planta baixa, pis i terrat a la catalana. La composició de l'habitatge ve donat per la voluminositat de la tribuna. Accés central per pòrtic de vuit columnes geminades amb capitell ornat i escut en relleu a la part baixa del fust. Al primer pis hi ha una tribuna correguda de peanya arrodonida, muntants de fusta, coberta de teula àrab i vidres glaçats de colors. Coronament de barana massissa, cos central a manera de frontó doble, motllures i relleus centrals.

La Societat Coral la Fraternitat es va transformar en "Centre regionalista Doctor Robert" i un grup que no estava d'acord amb l'orientació política que estava prenent, va decidir escindir-se; aquest grup es reunirà a l'antic cafè de la plaça al voltant del braser i seran coneguts com "el grup del braser". Al 1916 van acordar fundar una nova societat amb el nom de Círcol Democràtic recreatiu. La societat va comprar i enderrocar tres cases a la plaça de la vila per fer-hi construir la nova seu: la de les famílies Argemí, Solà i Pairet; la majoria de socis tenien una situació econòmica acomodada. Al 1931, coincidint amb l'època d'esplendor de les societats recreatives martorellenques, es va construir una tribuna al primer pis i es van ampliar les llotges del teatre.