El Cau
Santa Maria d'Oló

Carrer Barcelona, 10. Nucli urbà d'Oló

Jordi Piñero Subirana

Nau industrial construïda el 1965 va acollir durant molts anys una sala de ball que va ser molt popular i que es coneixia amb el nom d'El Cau. És una construcció de planta rectangular amb uns baixos semisoterranis (on hi havia telers) i una planta baixa (on hi havia la sala de ball). Es tracta d'una construcció funcional que, a la façana que dóna al carrer, conserva una escalinata d'accés amb dos blocs de formigó que conserven les lletres "EL CAU", per on s'accedia a la sala.

Informació facilitada per Josep Canamasas Güell

A la casa de cal Comes, situada en el mateix carrer en els números 4 i 2, hi vivia Lluís Comes i la seva esposa Àngels. Entorn de la dècada de 1960 el matrimoni inicià una petita empresa tèxtil. El nom comercial era Lluan: una combinació de Lluís i Àngels. Van començar amb uns quants telers als baixos de la casa i la fàbrica s'anà ampliant amb una nau situada més amunt, i posteriorment encara amb una altra nau més gran, construïda el 1965 i que es va conèixer com El Cau. Als baixos d'aquesta nau hi havia els telers, i a la planta superior s'hi va instal·lar una sala de ball que, durant uns anys, es va fer molt popular. La sala de ball El Cau va estar en actiu fins a la dècada de 1980. Actualment la planta superior és un magatzem de l'Ajuntament i a baixa hi ha un garatge.