El Casó
Alpens

  Osona
  Sector central del terme municipal
  Emplaçament
  A 20 metres de la carretera BP-4654, punt quilomètric 15,300

  Coordenades:

  42.12346
  2.09604
  425281
  4663879
  Número de fitxa
  08004 - 20
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVII-XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Es conserva l'estructura i els elements de pedra originals.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA. 22437
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 001A00019
  Autoria de la fitxa
  Marta Homs i Jordi Compte

  El Casó està situat a 500 metres al nord-oest del nucli municipal, al costat de cal Moreu just per sobre del camp de la Creu.
  És un edifici de petites dimensions composat per un volum central de planta baixa, primer pis i golfes amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Annexat hi ha dos volums, un a cada costat, de nivell inferior i teulada a una sola vessant també amb aigües a les façanes laterals, recordant l'estructura basilical. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra enguixats.
  La façana principal orientada al sud presenta una ordenació regular de dues obertures per planta. A la planta baixa hi ha una porta que conserva la llinda de pedra datada de 1691. A la seva esquerra s'hi obre una petita finestra. Al primer pis hi ha dues finestres simètriques amb brancals i llinda de pedra treballada i ampits rodons. A la part de les golfes hi ha dues petites finestres emmarcades amb pedra treballada. Els dos volums annexats presenten una ordenació simètrica, a nivell de planta baixa s'hi obre un gran portal i al primer pis tres arcs per costat formant una petita galeria.
  La façana nord presenta tres obertures, dues finestres i una porta s'obren al primer pis a nivell del sol, ja que l'edifici es troba assentat en un desnivell de terreny.
  Tant a la façana est com la oest s'hi obren dues petites obertures.
  A uns metres al nord-oest de la casa hi ha un estructura construïda amb maó i teulada de doble vessant.

  L'edificació actual del Casó correspon principalment a finals del segle XVII, tal com apareix en una llinda d'una porta, amb la data de 1691 inscrita.

  Inventari del Patrimoni Arquitectònic d'Alpens, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat a l'abril de 2006.