El Cap del Pla
Sant Julià de Cerdanyola

El Boixegar

En estat de ruïna
    María del Agua Cortés Elía. OPC

Antiga edificació de planta indefinida que es troba en ruïnes. Resta una part de mur de dos metres d'alçada, però la resta no supera el metre i estan coberts de matolls i esbarzers. En un extrem del lloc on es troba la casa, hi ha una clariana d'herba; el conjunt es troba situat enmig de pinedes de pi roig.

S'accedeix des del segon camí a la dreta que s'inicia en el trencall del camí forestal 167, conegut com a camí gros, un cop passat el dipòsit de les Colomeres. Aquest camí arriba a la Quadra i seguint per ell arribarem a la següent cruïlla on són les ruïnes d'aquesta casa. Es troba dins el terme del PEIN Serra de Catllaràs. Imatges del Catàleg de Masies.

Desconeixem el moment d'inici d'aquesta casa però podria ser una de les 30 cases del capbreu de la comunitat benedictina de Lleida, que el 1747 passa a ser administrat de nou el monestir de Sant Llorenç prop Bagà i, per tant, la parròquia de Cerdanyola (AA.DD.: Pedrals, 1998: 83-84). La casa Josep Casals del Cap del Pla surt esmentada el 1856 al "Registro de las casas de campo de cada distrito y de los aforados de guerra". A la ortofoto de 1945 es veu que hi havia una construcció formada per diferents volums i que la zona estava voltada de camps de conreu; actualment tot està cobert pel bosc.

"Registro de las casas de campo de cada distrito y de los aforados de guerra" Libro 63, 1856. Arxiu Comarcal de Berga.
    SERRAIMA MILIAN, Lupe (2013) Pla Especial de Catàleg de Masies, cases Rurals i altres edificacions. Text refós. Diputació de Barcelona i Ajuntament de Sant Julià de Cerdanyola. Aprovat per la Generalitat de Catalunya 11/4/2014.