El Bosquet
Sant Bartomeu del Grau

  Osona
  El Bosquet - 08519 Sant Bartomeu del Grau
  Emplaçament
  camí del Vilar, passada la masia del Vilar i el trencant de la Caseta del Vilar.

  Coordenades:

  41.9886
  2.18125
  432181
  4648835
  Número de fitxa
  08199-3
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XVIII
  Estat de conservació
  Regular
  L'edifici ha estat reformat parcialment.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 002A00020
  Autoria de la fitxa
  Josep Pujades i Cavalleria

  Edifici de planta quadrada, amb planta baixa i un pis. Coberta a doble vessant (est-oest); la coberta està sobreaixecada uns 40 cm. respecte la seva posició inicial. Els murs de la planta baixa són de pedra sense polir; a la primera planta els murs interiors són de tàpia i, els exteriors, de pedra. La porta original de l'edifici actualment és a l'interior, amagada per un cos adossat a la façana sud; tenia un arc de mig punt, destruït al construir el cos adossat, i encara conserva els brancals de pedra. Les bigues de fusta del trespol van ser substituïdes per biguetes. L'edifici actual ha evolucionat a partir d'un cos central simple; a l'est, ja des d'antic (i en una data indeterminada) se li va afegir un altre cos seguint la mateixa alineació de les façanes i el pendent de la coberta; posteriorment, se'n va afegir un altre de les mateixes característiques al costat oest (entre un i altre, encara es conserva la cantonera original de la façana nord). A la façana nord hi ha una finestra amb brancals de pedra i llinda monolítica i unes obertures petites, amb pedra (alguna d'aquestes obertures va ser ampliada posteriorment); també hi ha una porta tapiada amb totxos. A la façana oest hi ha petites obertures amb brancals i llinda de pedra, modificades posteriorment; bona part de la primera planta del mur est està refeta amb totxanes, així com la cantonera amb el mur nord. Als anys 1951-52 es va adossar un cos a la façana sud, amb un porxo al primer pis, que cobreix la façana original; els brancals del porxo i la barana estan fets amb totxos; les llindes són de bigueta. A la façana oest no es pot veure la cantonera que hi havia abans de la construcció del porxo per què s'hi va obrir una finestra a la planta superior i, la resta del parament, està cobert per un edifici adossat construït amb totxanes. Al costat est hi ha diversos corrals adossats; el primer es construí amb pedra i, posteriorment, es va ampliar utilitzant la totxana com a element de construcció; la porta inicial va ser tapiada amb pedres en el moment de fer aquesta ampliació.

  La planta baixa s'utilitza com a corral i magatzem. Mapa: Osona-24. Mapa Comarcal de Catalunya, 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya. Format CD, versió 1.0; informació actualitzada a setembre de 1998. Barcelona, 1998. El mapa reproduït a la fitxa forma una quadrícula de 5 x 3,280 km; l'escala aproximada és d'1:50.000

  "En català antic allò que avui entenem per bosc era la forest, d'aquí la paraula 'forestal'. Però, el mot 'forest', provinent del llatí tardà FORESTIS, fou substituït per la paraula germànica 'bosc', de BOSKO, que significava 'conjunt vegetal de poca importància'. Així doncs, el nostre topònim 'Bosquet', diminutiu de bosc, prové d'una antiga arrel germànica. D'altra banda, el topònim té relació amb l'emplaçament de la casa, prop d'un bosquet." (BENITO; ARMENTERAS, 2001).

  BENITO, Emili; ARMENTERAS, Roser (2001). El Bosquet. http://www.sbg.llucanes.net, temes, cases de pagès.