Creu de pedra
Sant Bartomeu del Grau

National Monument Record
    Religiós i/o funerari
    BIC, segons decret 14 març de 1963 núm. 571/63.
    Josep Pujades i Cavalleria / Anna Gómez i Bach

Creu situada al costat del camí, sobre una petita elevació del terreny. La base de la creu està situada a l'interior d'un encaix a la roca natural. Al costat sudest de la base hi ha una pedra amb un encaix rectangular (21 x 23 cm) que podria haver servit per encabir-hi un altre element; a l'interior de l'encaix hi ha molsa i material sedimentat. La creu està situada sobre un suport rectangular de pedra d'una alçada de 170,5 cm., 22, 8 cm d'ample i 17 cm de fons. És monolítica, amb les arestes motllurades. Les mesures màximes són: alçada, 40,5 cm; amplada de la base i alçada dels braços, 10,5 cm; fons, 12 cm; amplada total dels braços, 40 cm; de la base de la creu a l'inici dels braços, 16 cm. A la part central dels braços es marca, en relleu, una creu simple que mesura 34, 5 cm d'alçada; 33 cm d'amplada total dels braços; el gruix de la creu és de 2,5 cm. A la roca de la base es pot observar la inscripció "I783"; els altres costats estan massa plens de vegetació per veure-hi res. La creu està orientada sudest-nordoest.

Mapa: Osona-24. Mapa Comarcal de Catalunya, 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya. Format CD, versió 1.0; informació actualitzada a setembre de 1998. Barcelona, 1998. El mapa reproduït a la fitxa forma una quadrícula de 5 x 3,280 km; l'escala aproximada és d'1:50.000

Està situada al costat de l'antic camí ral. Es destruí durant la guerra (1936-39) i se n'hi va posar una altra, l'actual. L'única referència històrica és la inscripció a la base: "I783".