Edificis del carrer Barrau
Santa Coloma de Cervelló

    Baix Llobregat
    Carrer Barrau
    Emplaçament
    Colònia Güell, al centre de la zona residencial. Travessa la plaça Joan Güell
    22,6

    Coordenades:

    41.36183
    2.0281
    418710
    4579381
    Número de fitxa
    08244 - 48
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Contemporani
    Modernisme
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIN
    National Monument Record
    Monument
    BCIN 1876-CH-EN
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    18936 IPA
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

    Conjunt de cases d'obrers que formen part de les més antigues de la Colònia. Es caracteritzen per ser molt senzilles i austeres. Són cases de planta baixa i primer pis, amb eixida darrera i pati davant tancat per un muret d'obra a mitjana alçada. Són cases de planta rectangular, amb planta baixa i primer pis, amb obertures compostes per finestres i balcons, tot i que no es repeteixen ni distribueixen de la mateixa manera en totes les cases. Per exemple, el núm. 42 té portes i finestres amb arc rebaixat. Els edificis estan arrebossats exteriorment i tenen coberta a doble vessant, amb teulada de teula corba.

    La construcció de la Colònia s'inicià el 1890, i es va dotar d'equipaments culturals i religiosos, amb les cases dels obrers, diferents serveis i la fàbrica, constituint un conjunt amb personalitat pròpia. La colònia Güell està composta per una trama reticular de carrers organitzada en dos sectors. El sector més antic té l'eix compositiu del carrer Barrau, amb els carrers Malvehy i Aranyó que li són paral·lels. Els carrers Monturiol, Llevant i Ponent són perpendiculars. Al mig del carrer Barrau hi ha la Plaça Joan Güell. El segon sector, que forma angle recte amb el primer, més modern, està format pels carrers Claudi Güell i Reixac, creuats pel carrer Frederic Martí. En el vèrtex dels dos sectors hi ha l'edifici singular de Ca l'Ordal. Del conjunt, el carrer Barrau, com hem vist, està situat just al centre, connectant amb la plaça, i correspon al carrer més llarg i més antic de la Colònia. Porta el nom de Jacint Barrau i Cortès, enginyer, mecànic i inventor d'un teler que portava el seu nom. Nascut a Reus el 1810, va morir a Barcelona el 1884. Al carrer Barrau i hi havia les principals botigues, farmàcia, carnisseria de Cal Barreda, forn de pa de la família Comes, etc. Així mateix el carrer Barrau també té un tram sense edificacions, el que connecta amb el Parc i l'Avinguda Ferran Alsina. Una singularitat del carrer és l'edifici núm. 8, construït amb posterioritat, ja que en aquest punt hi havia hagut un passatge que donava accés a diferents cases. Al final del carrer, hi ha l'escola i la casa del Mestre.

    PADRÓ I MARGÓ, Josep; CASALS COLL, Josep (2002) La Colònia Güell. Industria, arquitectura i societat. Angle editorial. http://aleixcolonia.com/carrer-barrau-colonia-guell/