Edificis del carrer Aranyó
Santa Coloma de Cervelló

National Monument Record
    Monument
    BCIN 1876-CH-EN
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Conjunt de cases de gran senzillesa, amb un petit jardí a la part davantera, tancat per un muret baix d'obra i eixida a la banda posterior. Són edificis de planta baixa, pis i golfes, amb porta (amb una petita marquesina) i finestra a la planta baixa i balcó i finestra al primer pis. Aquest conjunt d'edificis estan fets de maó vist col·locat de costat i a trencajunts, sense definir relleus. La diferent disposició i orientació del maó en llocs concrets és el que ressalta els elements de l'edifici. Això és especialment visible a les obertures, on els maons estan disposats de forma vertical. També destaca la sanefa en voladís que hi ha sota el ràfec i, per sota, uns característics respiralls rectangulars. De tota manera, l'element més singular és l'escala suspesa de la casa núm. 23, a la cantonada amb el carrer Barrau. L'escala recorda una torre medieval, i es projecta cap a l'exterior en semicercle tot descrivint unes falses arcades cegues.

La construcció de la Colònia s'inicià el 1890, i es va dotar d'equipaments culturals i religiosos. Les cases dels obrers estaven separades de la fàbrica per una zona agrícola, constituint un nucli urbà amb personalitat pròpia. Els carrers de la Colònia Güell estan orientats est-oest, amb la Plaça de Joan Güell al centre. Del conjunt, el carrer d'Aranyó (anomenat en honor d'un industrial tèxtil) tanca el grup de carrers per la banda nord. En aquest carrer de cases d'antics obrers hi ha diferents construccions, atribuïbles segurament a diferents èpoques, cadascuna amb la seva singularitat, destacant però el grup entre els núm. 23 i 29 pel seu marcat estil modernista. Al número 29 d'aquest carrer hi havia una barberia, Cal Mateu Chalmeta, que a banda de barber era l'impulsor del club d'escacs de la Colònia. Al número 49 era el lloc on recollien la roba per dur-la a la tintoreria, i al número 45 hi va haver una perruqueria de dones.

PADRÓ I MARGÓ, Josep; CASALS COLL, Josep (2002) La Colònia Güell. Industria, arquitectura i societat. Angle editorial. http://aleixcolonia.com/carrer-aranyo-colonia-guell/