Edifici de La Fornaca
Vilassar de Dalt

Camí de Mataró, s/n

XXI
    Toni Gironès Saderra
    Ajuntament de Vilassar de Dalt (Pl. de la Vila, 1 - 08339)
    Jordi Montlló Bolart

Edifici construït a la zona del jaciment arqueològic del parc de "la Fornaca", on es van descobrir i excavar tres forns d'època romana. La finalitat d'aquest projecte a requeriment de l'Ajuntament de Vilassar era doble: per un costat, la preservació del jaciment i en segon lloc, facilitar el desenvolupament d'un projecte museogràfic. També es pretenia que s'adaptés a la realitat física de l'espai existent on convivien un parc i un polígon industrial.
    Un dels aspectes més destacats d'aquesta intervenció és que permet l'entrada de llum natural a l'interior del recinte. Això s'aconsegueix mitjançant una coberta foradada, que finalment passa a ser la façana principal des del parc. Cada forat es situa damunt mateix la graella del forn que hi ha a l'interior.
    L'altra façana de l'edifici mostra un tall en el terreny, un estrat geològic a través del qual es traspassa el llindar cap a un lloc nou on s'intenten mantenir les mínimes referències espacials i temporals per poder contemplar les restes en la seva essència, entrant quasi a cegues per potenciar els altres sentits: les olors, la temperatura, el silenci.

Ha obtingut els següents premis d'arquitectura:
    2007: Triennal Arquitectura del Maresme - 1r premi