Edificacions del carrer Raval
Corbera de Llobregat

Part alta del nucli urbà de la vila

Catàleg Municipal, 2005, núm. 50
    Diversos
    Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

Conjunt d'edificis d'habitatges entre mitjeres construïts seguint les sinuositats d'un antic camí de Corbera a Sant Ponç, esdevingut més tard carretera. El carrer presenta grans desnivells entre una banda i l'altra, de manera que les cases del costat inferior del carrer dupliquen la seva alçada per la façana posterior. Sovintegen les cases obrades amb murs de pedra molera vermella amorterada amb calç, i amb adovellament de portals i finestres, ampits i llindes; hi ha cases que no presenten pedra vista però conserven estucats a la façana. En general, els habitatges tenen alçades de planta i pis o de planta i dos pisos.

Una part del carrer està excavada a la pedra molera característica, tot i que actualment no està a la vista. Moltes cases estan ben conservades o s'han rehabilitat seguint l'estil del carrer, però també s'hi ha construït algun edifici de pisos que trenca amb l'estètica general.

En algunes de les cases del conjunt hi figuren les inscripcions de dates com ara 1776, 1824, 1828 i altres. Juntament amb les edificacions del carrer Andreu Cerdà, constitueixen el segon nucli de construccions a l'entorn del castell de Corbera (el primer anell era constituït per les edificacions del carrer Major). Totes van ser edificades entre els segles XVIII i XIX, i algunes d'elles presenten l'aspecte de casa pairal. El 1960 es va urbanitzar el carrer, construint voravies i pavimentant-lo, i el 1995 es va rehabilitar la urbanització. El carrer ha canviat de nom en funció de la situació política, i es conserven algunes plaques que ho testimonien: "calle del Arrabal", "calle de los Mártires", "carrer Raval", el nom li ve donat perquè originalment era el raval del poble, ja que el recinte del castell s'acabava a la plaça de Bartomeu i Pere Selva.

RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat.