Drac de Montbui
Santa Margarida de Montbui

    Anoia
    Nucli antic (08271 Santa Margarida de Montbui)
    Emplaçament
    C/Anselm Clavé núm, 3 (08271 Santa Margarida de Montbui)

    Coordenades:

    41.55706
    1.60388
    383577
    4601540
    Número de fitxa
    08250-116
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Objecte
    Contemporani
    Segle
    XX
    Any
    1984
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Lúdic
    Titularitat
    Privada accessible
    Grup de Dracs i Diables de Montbui. (C/Anselm Clavé, 3, 08271 Santa Margarida de Montbui)
    Autoria de la fitxa
    Raquel Valdenebro Manrique

    El drac gran de Montbui és una imatge amb cos i cap de dragó, pintat de color vermellós, amb dues ales negres que sorgeixen del cos en perpendicular. Al cap destaca el seu aspecte ferotge remarcat per una boca oberta i una filera de dents esmolats.

    El drac es portat per la colla de diables de Montbui que participen als correfocs. En els cercaviles és acompanyat pels grallers.

    La iniciativa de la creació del drac va ser l'any 1983, per iniciativa d'un grup de persones que formaven part de l'Entitat Col·lectiu d'Artistes Locals, amb l'ajut del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Pel novembre de 1983 es va posar en marxa la realització d'un drac a imatge i semblança del que figurava a l'altar major de l'església de Santa Margarida. L'objectiu era l'estrena de la bèstia durant els actes de la Festa Major del 1984 com element històric i tradicional del poble. Aquest Drac, barreja de serp amb ales i també fesomia oriental, va ser el punt de sortida per dur a terme la idea de que Montbui tingués el seu bestiari i així participar en les trobades arreu del país. Per la seva construcció es van assessorar als constructors del Drac d'Igualada Emili Miramunt i Àlvar Ymbernon. A partir d'aquest punt, es van crear els esbossos inicials (Joan Torner), d'on va sortir la forma de l'estructura i d'aquí es realitzà un dibuix a escala (Toni Mula). La construcció pròpiament dita es va iniciar quan es construeix la estructura metàl·lica (Ferran Borrega i Toni Mula). Per la Festa Major de Santa Margarida de Montbui (Nucli Antic), el dia 21 de juliol 1984 va tenir lloc el bateig del Drac i paral·lelament també els grup de diables i el de música (gralles i tabals). Els padrins del nou Drac de Montbui van ser el Drac d'Igualada i el Drac de la Geltrú. Es decideix que el "cap de colla" sigui en Joan Torner, ja que també fou l'ideòleg de la bèstia. Aquest càrrec l'ocuparà fins el 1993.

    http://www.dracidiablesdemontbui.tk/