Domus de Torreferrada
Santa Eulàlia de Riuprimer

  Osona
  Pla de les Saleres
  Emplaçament
  Carretera de Vic a Moià i Calaf per Súria (BV-4316), al km. 8,200 a mà esquerra

  Coordenades:

  41.91174
  2.17483
  431567
  4640306
  Número de fitxa
  08247 - 15
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Romànic
  Modern
  Segle
  XIII-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Actualment no és habitada, s'ha ensorrat part de la teulada central, quedant a la vista l'embigat i altres elements interiors de la casa. Per tant, actualment el mas està parcialment enderrocat.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC, 1577
  Accés
  Obert
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08247A006000420000WG
  Autoria de la fitxa
  Pilar Camañes

  La Domus de Torreferrada es un mas de planta baixa i un pis, que en el seu costat nord s'assenta directament damunt de la roca natural, visible al sobresortir 1,5 metres per damunt del nivell de circulació. La seva evolució edilícia queda patent a simple vista, amb murs de factura romànica, arcades d'estil gòtic, el cos d'estructura barroca i una arquitectura interior que barreja elements tradicionals amb d'altres de més moderns. Uns dels elements més destacables el trobem a la porta d'accés, fet a partir d'un arc de mig punt adovellat i amb una decoració dels batents feta a partir d'uns encastats de ferro forjat. Aquests elements metàl·lics, en la darrera visita, ja havien desaparegut. La construcció principal del mas s'ha datat en època romànica. El segon element destacable és la torre, que s'observa integrada dins del mas.

  La Domus de Torreferrada és una casa noble documentada el 1247, formada als seus inicis per una torre i els murs de tancament. Entre els anys 1453-62 hi residia Pere Roger de Castellet o de la Torre, batlle natural del bisbe de Vic en el terme del castell de Torroella. Al segle XVI va passar a ser un mas, que integrà les estructures anterior dins de la seva composició. Al voltant de l'any 1900 la propietat passa al senyor Vall que per raons de seguretat va eliminar la planta superior fent la teulada nova. Actualment no és habitada, s'ha enderrocat de manera parcial.

  ALIBERCH. T. et al. (2005). Santa Eulàlia de Riuprimer : la terra i la gent al llarg de la seva història direcció: Antoni Pladevall ; coordinació: Pere Casas, Vic.
  Fitxa de l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Nº d'inventari 1577.