Dolmen de la Vena
Sant Mateu de Bages

Edats dels Metalls
    Prehistòric
    -XXIV/XIII
    Dolmen conservat en estat fragmentari. Túmul parcialment afectat
    Jordi Piñero Subirana

Vestigis d'un megàlit de cambra simple (dolmen) situat en un punt destacat de la serra de Torribalta. Es tracta d'un lloc amb excel·lents vistes cap a la vall que s'obre al sud i est. Se'n conserven les restes del túmul circular de pedres i la cambra central, en forma de caixa quadrangular, constituïda mitjançant lloses de pedra planes col·locades verticalment i una d'horitzontal a mode de coberta. Les restes del túmul apareixen malmeses en part per la proximitat del camí forestal i l'arrencada d'arbres posterior a un dels incendis. De la cambra tan sols resta en posició originària una gran llosa lateral de gairebé 3 m de llarg, encara que força inclinada per la pressió del terreny. La cronologia d'aquesta estructura abraçaria des del neolític final fins el bronze inicial. La tipologia és la mateixa que la dels dolmens de Coaner i de la Creu de l'Espelta.

Aquest megàlit no ha estat excavat ni estudiat en profunditat però té uns paral·lelismes evidents amb el dolmen de Coaner i també amb el de la Creu de l'Espelta, tots ells situats a la serra de Torribalta. Sembla clar que cal situar-lo en un mateix context cronològic i funcional. Per aquests paral·lelismes se li pot atribuir una cronologia que va des del neolític final al bronze mitjà (2500 - 1200 aC.).