Dipòsits d'aigua de Borgonyà
Sant Vicenç de Torelló

S'hi accedeix pel carrer Girona

El segon dipòsit està parcialment cobert de vegetació.
    Estructural
    Marta Lloret Blackburn

A la part residencial de la colònia Borgonyà, aprofitant el desnivell de la part de tramuntana, s'hi van construir tres dipòsits per garantir el subministrament d'aigua a les cases. A mida que es van anar construïnt a mesura que s'incorporaven nous habitatges a la colònia. El primer dipòsit està situat al nord de la Casa del Mestre. Està construït aprofitant el desnivell del terreny, de planta quadrangular troncocònica. A la part frontal té adossat un petit cos on hi havia la maquinària. Els murs són de maçoneria arrebossats amb morter. A pocs metres al nord, al costat de l'escola dels nens, hi ha un segon dipòsit. És de planta quadrangular i té la part superior coberta. Els murs són de maçoneria revestits amb morter, amb els angles ceràmics. Finalment, uns metres més amunt, sobre l'escola dels nens, hi ha el darrer dipòsit. És de planta quadrangular, amb murs de maçoneria i maó, acabat amb una cornisa ceràmica. A la part frontal hi ha un plafó metàl·lic on hi consta "AGUAS 1946 H.F.C".

Les coordenades UTM es corresponen amb el dipòsit més elevat.

El primer dipòsit de subministrament d'aigua es va construir durant la primera etapa de creixement de la colònia de Borgonyà, per tal de proveir d'aigua les cases dels treballadors que s'estaven construïnt. A principi de la dècada de 1920 va ampliar-se la indústria i, de retruc, es van construir nous habitatges pels obrers. Això va suposar que s'hagués de construir un nou dipòsit, uns metres més amunt que l'anterior. Una nova etapa d'expansió de la colònia, amb la construcció dels blocs dels carrers Barcelona i Girona, va significar la construcció d'un tercer dipòsit l'estiu del 1944.

COLOMER, P. [et al.]. (1996). Borgonyà: una colònia industrial del Ter (1895-1995). Vic: Eumo Editorial.