Dipòsit de Les Serres
Rellinars

Les Serres

Jordi Montlló i Laura Bosch

Dipòsit quadrangular de pedra seca excavat a la roca, per sota un marge situat al vessant de soleia de les Serres, per sobre del camí de Cal Ganàpia. L'accés s'ha de fer bé des de la carena del serrat, baixant pel dret per sota de la línia elèctrica o bé demanant permís als propietaris.
    Mesura 1,20 de costat per una fondària útil de 0,60 m. Per dintre està revestit de pedres i la part inferior ho està amb cairons de tina. La coberta, de lloses de pedra està tapada de volta. Serveix per recollir l'aigua de pluja que ve per una rasa gairebé desapareguda. La boca mesura 0,45 m d'amplada per 0,61 m d'alçada per 0,38 de gruix de murs.

Aquest element consta en l'inventari de l'Observatori del Paisatge de Catalunya dins el projecte Wikipedra de construccions de pedra seca amb el número 076.

Aquestes estructures estan estretament lligades al territori i denoten un coneixement acurat i exhaustiu de l'entorn físic de la gent que les van construir. El seu emplaçament està pensat per a la captació d'aigües, ja sigui a partir del desviament mitjançant algun rasot excavat al terra, a la roca o bé obrades. De vegades aquestes construccions no massa grans podien servir per tenir aigua a mà per a preparar el caldo bordelès i sulfatar la vinya.