Dipòsit d'aigua
Olesa de Montserrat

Carrer Conflent, s/n

Pla Especial de Protecció d'Olesa de M (14/06/94)
    Comunitat Minera Olesana. C/ Salvador Casas, 15. Olesa de Montserrat
    Jordi Piñero Subirana

Dipòsit d'aigua per a l'abastament a la població construit l'any 1902. Consta d'una torre d'estil modernista feta amb totxo i pedra. El dipòsit resta semisoterrat a l'interior. És una obra sostinguda amb pilars, arcs escarsers i volta de rajola. La torre és de planta rectangular, amb coberta a quatre vessants feta amb maó, amb elements decoratius de ceràmica vidriada. Els murs són arrebossats i pintats de blanc. El que dóna al carrer està decorat amb diferents arcs escarsers d'inspiració modernista i té una inscripció on es llegeix: "Sociedad Minera Olesana. 1902". La torre està situada en un terreny amb desnivell i adossada a un mur de contenció, dins d'un recinte enjardinat on hi ha altres instal·lacions.

Antigament, l'aigua potable la subministrava la font pública de la plaça de la Constitució, si bé algunes cases particulars, sobretot les situades a la part alta, tenien pous als seus patis. A finals del segle XVI es va iniciar una gran obra que no es va finalitzar fins el 1855 que permetia aprofitar els sobrants d'aigua d'algunes cases per fer augmentar el cabal de les fonts. L'any 1868 es va constituir la primera societat privada amb l'objectiu d'explotar el subministrament d'aigües: la Sociedad Minera Olesana. Cap a finals del segle XIX novament la iniciativa privada es va fer càrrec de canalitzar les aigües d'alguns torrents cap a la vila. Segons la inscripció que figura en la torre aquest dipòsit va ser construït per la Sociedad Minera Olesana el 1902. La construcció del dipòsit i la mina que hi porta l'aigua van ser de vital importància per a la vila, ja que d'aquesta manera s'aprofitava el ric aqüífer del subsòl olesà per a l'abastament del consum domèstic, agrícola i industrial. La Comunitat Minera Olesana és actualment una Societat cooperativa de consumidors i usuaris sense ànim de lucre, totalment deslligada d'altres institucions administratives o empresarials i manté viva la filosofia dels fundadors, que era l'autogestió de l'abastament d'aigua potable.