Depuradora d'Aigües Residuals
Teià

  Maresme
  Riera de Teià, 6
  A tocar de la N-II i just en el límit amb el municipi del Masnou. Sota seu s'hi troba el supermercat Caprabo.
  Emplaçament
  L'accés al jaciment s'efectua des de la carretera N-II, trencant vers el nord per la riera de Teià.

  Coordenades:

  41.48647
  2.33825
  444757
  4592973
  Número de fitxa
  08281 - 43
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Romà
  Segle
  I aC.
  Any
  ( -27 / 192 )
  Estat de conservació
  Dolent
  Parcialment destruït.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CC.AA. 11920
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  08281A004000340000ZO
  Autoria de la fitxa
  Àlvar Sáez Puig

  El jaciment queda emplaçat en uns terrenys planers a l'est del tram final de la riera de Teià, just al nord del jaciment arqueològic “riera de Teià”, pertanyent al municipi del Masnou. L'accés al jaciment s'efectua des de la carretera N-II, trencant vers el nord per la riera de Teià.

  Es tracta d'un jaciment d'època romana documentat arrel de la intervenció arqueològica realitzada a la zona, subsidiària de les obres de construcció de la depuradora d'aigües residuals de Teià - Maresme Sud.

  L'actuació, basada en l'execució de 18 sondejos arqueològics, va permetre documentar la presència de fragments de paviment d'opus signinum i restes de material constructiu, juntament amb material ceràmic - àmfores Dressel 1 i terra sigil·lada sudgàl·lica - molt rodat, degut segurament a les riuades.

  Si be es podria contemplar la hipòtesi de l'existència d'un assentament romà, l'estat de conservació dels materials trobats a tocar de la riera de Teià fan posar en dubte presència d'un establiment en aquest lloc, ja que existeix la possibilitat que provinguin d'una zona més elevada, arrossegats aquí per les crescudes del torrent. Els materials ceràmics exhumats es situen cronològicament al canvi d'era i l'època altimperial. S'ha de tenir en compte, però, que aquests es trobaren descontextualitzats, impossibilitant la seva associació a les restes estructurals.

  La visita al lloc efectuada el 2008, amb motiu de la revisió de la carta arqueològica del Maresme, no aportà noves informacions sobre el jaciment, impossibilitant la determinació de l'estat de conservació.

  1996. Excavació

  1996. Excavacions: urgència

  Es van realitzar 18 sondejos arqueològics previs a les obres de construcció d'una estació depuradora d'aigües residuals, al centre d'on havien d'anar els dipòsits. Es van trobar restes d'"opus signinum" i també material constructiu i àmfores d'època romana, tot molt rodat, degut segurament a les riuades. També es va documentar Terra Sigil·lata sudgàl·lica i una àmfora Dressel 1. 

  Es troba situada molt a prop del jaciment arqueològic conegut amb el nom de "La Riera de Teià", on l'any 1991 i amb motiu de les obres de construcció del supermercat Caprabo es van localitzar restes d'una vil·la romana i enterraments alt medievals. 

  Des de Romà August fins a Romà Alt Imperi ( -27 / 192 )

  http://invarque.cultura.gencat.cat/FitxaGeneral?index=10&consulta=MSUxK3RlacOgJTIrLTEl&codi=11920

  Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Ajuntament de Teià. 8 d'octubre de 2015. 

  Àrea de Coneixement i Recerca. Direcció General de Patrimoni Cultural. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.