Forn de calç del Carrer Amadeu Creus i Rosés
Teià

  Maresme
  Carrer Amadeu Creus i Rosés, s/n
  En el vessant sud-est d'una zona aturonada just per sobre de l'autopista C-32, limitant pel nord amb la majoria d'estructures del jaciment arqueològic de Veral de Vallmora.
  Emplaçament
  S'hi arriba a partir del carrer Joan XXIII i creuant el pont de l'autopista en direcció nord.

  Coordenades:

  41.489733984709
  2.3112059334991
  442502
  4593353
  Número de fitxa
  08281 - 44
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XX
  Any
  1790-1999
  Estat de conservació
  Regular
  Les restes són cobertes amb geotèxtil i terra l'abril de 2008, essent visibles en passar pel carrer.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CC.AA. 14659
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  2635824DF4923N0001RU
  Autoria de la fitxa
  Àlvar Sáez Puig

  Les restes arqueològiques es troben ubicades al marge sud del carrer Amadeu Creus i Rosés, dins uns terrenys en procés d'urbanització -actualment hi ha els carrers- al sud del barri de Rials. S'hi arriba a partir del carrer Joan XXIII i creuant el pont de l'autopista en direcció nord.

  Es tracta d'un forn de producció de calç que es documentà arrel d'una intervenció arqueològica efectuada l'any 2005, vinculada a les obres de la urbanització del carrer Amadeu Creus i Rosés del Pla Parcial d'ordenació Rials i Garrofers de Teià.

  Fruit de l'excavació es va poder documentar part del retall original del forn excavat en el terreny geològic, així com restes de la cambra de cocció i part del el canó i la porta del forn utilitzada per carregar i descarregar l'estructura. No es pogué localitzar, però, la boca del forn des d'on es controlava el procés de combustió del mateix i que, a vegades, apareix separada de la porta com sembla ser en aquest cas.

  No es va documentar, però, material ceràmic, fet que impedeix realitzar una valoració cronològica de la seva construcció i amortització, tot i que segons l'autor, segurament seria anterior a la primera meitat del segle XX, moment en què el ciment es comença a utilitzar de manera intensiva, fet que provocà l'abandonament progressiu de la producció de calç com a matèria primera per a fabricar argamassa.

  D'altra banda, es realitzaren dues cates al llarg del carrer Amadeu Creus i Rosés per tal de comprovar la existència o no de restes arqueològiques, que va donar un resultat negatiu.
   

  Des de Segles XVIII-XX ( 1790 / 1999 ).

  Caballero Cruells, M. (2005). Memòria intervenció arqueològica al C/Amadeus Creus i Roses afectat per les obres d'urbanització Pla Parcial Rialbs i Garrofers de Teià (Maresme, Barcelona). Arxiu Servei d'Arqueologia i Paleontologia. Núm. reg.:5428.

  Ferrer, C.,(2005). Memòria de la intervenció arqueològica de rebliment indefinit d'un forn afectat per les obres del Pla Parcial d'Ordenació Rials i Garrofers de Teià (Teià, Maresme). nº reg. 9427.

  Arbós, R.; Ibarz, J.; Piñol, I. (2003). Els forns de calç a la comarca de les Garrigues: vida i treball entorn de la producció de calç; els forners de Tarrés

  Santamaria, J. (2002). III Congreso Internacional sobre Patrimonio Geológico y Minero.

  http://invarque.cultura.gencat.cat/FitxaGeneral?index=11&consulta=MSUxK3RlacOgJTIrLTEl&codi=14659

  Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Ajuntament de Teià. 8 d'octubre de 2015. 

  Àrea de Coneixement i Recerca. Direcció General de Patrimoni Cultural. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.