Depuradora d'aigües d'Arenys de Mar
Arenys de Mar

Maresme
    Entre el Rial de les Comes d'en Sala i el Rial dels Ruals. Al començament de la Riera o Torrent de la Vall de Maria.

41.59473658709
    2.5633978843689
    463613
    4604874
    08006 - 277
    Parcialment destruït.
    Sí (CC.AA), núm. 16560
    08006A003000980000MJ
    Jordi Montlló Bolart

Amb motiu de la construcció de la nova depuradora d’aigües i donada la seva situació, a uns 160 metres al nord-est de Can Fassina, on al 1992 es va excavar quatre sitges del segle I aC, els dies 20 i 22 de febrer de 2002 s’efectuà el control dels rebaixos, per tal d'esbrinar la possible continuïtat del jaciment abans esmentat.

Es va fer el seguiment de la retirada vegetal en una àrea de 1800 metres quadrats, fins una profunditat d’1,60 metres. De seguida es documentà el sauló i la roca mare (granit) a la part superior del rectangle, mentre que a la part inferior es va documentar primer un estrat de deposició de la riera. Només es va registrar l'existència d'una mina d'època moderna però no es va evidenciar la presencia de restes arqueològiques, ni béns mobles ni immobles.

L'accés al jaciment es fa des del nucli urbà de Canet de Mar. Des de l'avinguda Via Cannetum, cal agafar el camí de Canet de Mar cap a Arenys de Munt. Abans d'arribar a la casa de Can Fassina, cal creuar el pont de l'autopista del Maresme C-32 i agafar el camí en direcció est. La zona on s'ubica el jaciment es documenta al marge nord de l'autopista del Maresme C-32, entre el rial de les Comes d'en Sala i el rial dels Ruals, al començament de la riera o torrent de la Vall de Maria. Zona construïda on s'ubica la depuradora, zona de bosc i matoll cap al nord i erms a la banda sud.

Durant la prospecció efectuada el 2008, amb motiu de la revisió de la Carta Arqueològica del Maresme, no es van documentar materials arqueològics en superfície, ni béns mobles ni immobles.

AA.VV (1995). Autopistes i arqueologia. Memòries de les excavacions en la prolongació de l’autopista A-19. Barcelona: Generalitat de Catalunya i ACESA.

GENERALITAT DE CATALUNYA (2008). Inventari del patrimoni arqueològic d’Arenys de Mar. [consulta en línia a: https://invarque.cultura.gencat.cat/search-result el 21 de febrer de 2023].