Custòdia de Berga
Berga

  Berguedà
  Nucli urbà
  Emplaçament
  Església de les Sagramentàries, carrer Cervantes, s/n.

  Coordenades:

  42.10218
  1.8449
  404490
  4661767
  Número de fitxa
  08022 - 148
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1943
  Ramon Minoves i Casa Masriera-Carreras
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  Accés
  Restringit
  Religiós
  Titularitat
  Privada accessible
  Parròquia de Santa Eulàlia de Berga, carrer Castellar del Riu, 1
  Autoria de la fitxa
  Albert Rumbo Soler i Isaac Soca Torres.

  La custòdia de Berga és una peça de plata, amb esmalts i incisions d'or, que pesa 20 quilos i amida 130 centímetres. A la base hi trobem representada la totalitat de la comparseria de la Patum, destacant l'excepcional solució trobada per encabir-hi els diables, que són els qui sustenten realment la custòdia. El fust es troba dividit en dues parts: inferior i superior. La part inferior consta de 4 columnes que representen les que formaven l'altar major de la parròquia, destruït el 1936, i amb 4 esmalts representant l'Assumpció, sant Pere, sant Pau i l'escut de santa Eulàlia combinat amb el de Berga. La part superior presenta la imatge de santa Eulàlia de Mèrida, patrona de Berga, amb la creu característica en forma de X, i al seu darrera hi trobem el Pi de les Tres Branques. Finalment, el Sol incorpora 4 esmalts representant Queralt, sant Francesc, Sant Joan i el Sant Crist del Castell.

  Després de la destrucció de l'anterior custòdia durant els primers dies de la darrera Guerra Civil (1936-1939), la parròquia de Berga cregué necessari de tenir-ne una altra que participés a la Processó del Corpus. L'any 1942, el rector d'aleshores, Josep Serra i Sala va encarregar el projecte al dibuixant berguedà Ramon Minoves. Aquest projecte fou exposat als magatzems Farràs de Berga perquè tothom el veiés. Aleshores s'encarregà la seva construcció a la casa Masriera-Carreras del passeig de Gràcia de Barcelona. La peça fou acabada el 1943 i inaugurada aquell mateix any a la Processó del Corpus. En deixar-se de celebrar aquesta (1970), la custòdia només s'utilitza en els oficis litúrgics dels dies de Corpus.

  PERARNAU i CORTINA, Alba: "La sagrada forma de la Custòdia", programa de la Patum, Berga, 1998. SERRA i SALA, Josep: Custódia monumental de Berga, Berga, 1944.