Capelles votives
Berga

  Berguedà
  Nucli urbà
  Emplaçament
  Diferents façanes del nucli urbà.

  Coordenades:

  42.10245
  1.8424
  404284
  4661800
  Número de fitxa
  08022 - 149
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XX
  Diversos
  Estat de conservació
  Bo
  La major part han estat restaurades durant els darrers 10 anys.
  Protecció
  Física
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Diversos
  Autoria de la fitxa
  Albert Rumbo Soler i Isaac Soca Torres.

  En aquesta fitxa fem referència a les capelles o pavellons que contenen imatges de sants o Maresdedéu d'una forma genèrica, en el seu conjunt. És per això que la descripció també és genèrica. Normalment solen ser petites fornícules més o menys treballades ubicades a les façanes de les cases. Algunes, però, són interiors o ceràmiques.

  Malgrat que el costum de construir capelletes és força arrelat arreu del país, s'ha cregut oportú fer aquesta fitxa pel gran nombre que se'n conserven a Berga, una ciutat de poc més de 14.000 habitants. Tot i els estralls de la darrera Guerra Civil, actualment hi ha a Berga unes 50 capelles votives.

  D'ençà de l'edat mitjana, ja fos pel fervor religiós o pels contratemps de pestes o guerres, trobem documentat a Berga el costum de construir pavellons o capelletes a les façanes, entrades i interiors de les cases, dedicades a diferents sants, santes o a la Mare de Déu. Aquest costum va tendir a desaparèixer entre 1820 i 1823 per imposició dels governs constitucionals. No fou fins a la segona meitat del segle XIX, i especialment durant el darrer terç, quan es va recuperar aquesta tradició. Els estralls de la Guerra Civil i algunes reformes han fet desaparèixer moltes d'aquestes capelletes, per bé que encara se'n conserven unes 50 dins del nucli urbà de Berga. La més antiga seria la de Sant Eloi que es troba a la plaça de Santa Magdalena (datable al segle XVII) i les més modernes un parell d'inaugurades el 1999.

  CORTINA i FARRÀS, Roger: Capelletes berguedanes, Berga, 1999.