Custòdia
Prats de Lluçanès

Església parroquial de Sant Vicenç. Plaça de l'església. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Barroc
    Deformacions lleugeres generals i orificis en la base.
    Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

Es tracta d'una custòdia de metall, llautó i vidre de 85 x 40 x 25 centímetres feta amb les tècniques del repussat, fosa i pedreria. La custòdia, grossa i pesada, presenta una base de planta oval, amb una peanya i un cos reductor llisos; el segueix un voluminós tor amb un gros querubí repussat a cada lateral, i amb medallons buits davant i darrera. Del tor se n'aixeca un cos de peanya bulbada i continua un peu centrat per un nus de perfil de gerra de dues nanses. El sol és centrat per un vericle circular rodejat per una faixa de pedreria. Envolta el cercle una faixa de llautó fosc, amb núvols i querubins repussats, de contorn romboide. Una làmina de llautó de raigs desiguals, alternant raigs de llautó amb 28 raigs de doble línia de pedreria, dóna volum a l'ostentori.

La imatge s'ha extret de l'inventari de béns artístics del bisbat de Vic.

La custòdia o ostensori serveix per a exposar la Sagrada Forma - l'hòstia consagrada - a la veneració dels fidels. L'hòstia és subjectada per una mitja lluna daurada, i col·locada entre dos vidres. La resta de custòdia pren la funció de donar-li relleu, d'emmarcar-la per a la seva digna visualització, L'ús principal de la custòdia es dóna a la diada de Corpus Christi, quan surt en processó.

FONT, D, Inventari de bens artístics del bisbat de Vic,1995. BDV. 774.