Curació dels nens trencats
Sant Llorenç d'Hortons

  Alt Penedès
  Sant Llorenç d'Hortons
  205

  Coordenades:

  41.46594
  1.81893
  401372
  4591156
  Número de fitxa
  08222-146
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Costumari
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Informació publicada a partir d'un recull oral
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Autor de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Les dones de Sant Llorenç recorden una tradició ancestral que Lluís Rius (2008) va publicar segons la qual quan un infant naixia "trencat", és a dir, herniats o amb alguna malformació es practicava un ritual conegut també en altre indrets del Penedès fins a principis del segle XX.
  Aquest ritus consistia en escollir un roure jove i es seccionava la soca en dues parts. A continuació es feia passar l'infant d'un costat a l'altre entre un Pere i un Joan acompanyat de l'expressió "Entre jo Pere i tu Joan, que es curi aquest infant". Després calia empeltar les dues parts de la soca, envoltada amb la mateixa gasa de l'infant. Si l'arbre vivia, s'assegurava la guarició de l'infant i creixia fort com un roure.

  Entre els llocs que la gent de Sant Llorenç recorda que s'havia arribat a practicar aquest ritus hi ha la roureda de la Font de Cal Santjust, l'alzina de Can Canyes i a Cal Farreguet.

  RIUS FONT, Lluís (2008). Històries d'arbres; dins Programa de Festa major de Sant Llorenç d'Hortons de 2008, pàgs. 25 a 29.