Creus de l'Espelta
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Coaner
    Carretera BV-3002 fins al km. 4 (les Feixes C), allà camí sud uns 1000 m i trencall est uns 900 m

Es conserven en estat fragmentari i han estat restaurades amb parts de ciment
    Ajuntament de Sant Mateu de Bages
    Jordi Piñero Subirana

En el lloc conegut com la Creu de l'Espelta actualment hi trobem un pedestal antic, probablement de l'any 1901, i dues creus parcialment conservades i reconstruïdes modernament. Aquest punt ha estat una fita territorial des d'antic, ja que es troba a la carena de la serra de Torribalta, al nord de la riera de Coaner i, uns 100 m al sud-oest, té el dolmen de la Creu de l'Espelta. Es tracta d'un punt elevat i dominant, amb bones vistes sobre la vall de Coaner. El pedestal de pedra es conserva sencer. És de planta quadrada i format per una base cúbica amb un pedestal més petit a la part superior. La creu que té al damunt ha estat reconstruïda amb ciment, però conserva de l'antiga el braç de pedra. En aquest braç té una inscripció que diu: DEU VOS ACOMPANYI. En la part de ciment hi ha inscrit l'any 1995.
    La segona creu, situada en un angle del pedestal, té el peu de ciment i la part superior de pedra, on hi ha una inscripció que diu "A CRISTO REDENTOR" (en una cara) i 1901 (en l'altra).

Al marge que en aquest lloc hi pogués haver algun element anterior, ja que sembla una fita territorial antiga, les restes de les creus actuals semblen correspondre a l'any 1901, segons una de les inscripcions. L'any 1995, segons indica l'altra inscripció marcada en el ciment, el conjunt es va restaurar i les dues creus es van reconstruir amb suports de ciment.