Creu processional de Santa Maria de Sorba
Montmajor

La guarda el capellà de Sorba a Cardona.

Renaixement
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

Creu processional amb ànima de fusta i coberta de plata datada de principis del segle XVII. Medeix 100 cm dl'alçada total. Té decoració a l'anvers i al revers amb el nus allargassat seguint les decoracions arquitectòniques gòtiques. El nus forma dos cossos amb forma romboidal i decorat amb pinacles i imatges de diferents sants entre els contraforts. La creu té els braços de la mateixa longitud i finalitzats amb decoració trilobulada. A l'anvers hi ha la imatge de Crist al centre enmarcada en un quadrat. Al revers, al centre la imatge de Maria coronada dempéus i amb el nen als braços; als extrems de la creu hi ha uns medallons amb els símbols dels evangelistes.

Ja entrat el segle XVI fou habitual que totes les esglésies parroquials tinguessin una o vàries creus processionals de plata, essent normal que cada confraria tingués la seva creu. Al Berguedà es conserven set exemplars d'aquestes creus, ja que la resta van desaparèixer durant les diferents guerres (Independència, carlines i Civil) i perquè el Berguedà no era una comarca gaire rica, fet que va provocar realitzar poques creus i ser poc riques les que es conserven.

VILADÉS, Ramon (1983). Les creus processionals del Berguedà. "L'Erol" núm. 7. Àmbit de Recerques del Berguedà.