Creu dels Caputxins
Martorell

  Baix Llobregat
  Avinguda Vinenç Ros, s/n

  Coordenades:

  41.47318
  1.93184
  410811
  4591837
  Número de fitxa
  08114 - 188
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1968
  Estat de conservació
  Regular
  S'hi han fet pintades vandàliques.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 30849
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Martorell. Plaça de la Vila, 46. 08760 Martorell
  Autoria de la fitxa
  Dídac Pàmies Gual. SPAL

  De la primitiva creu situada a l'entrada de l'antic convent del Caputxins només en resta la base formada per una roca de pinyolenc lleugerament desbastada, de forma troncocònica. El conjunt actual correspon a una restauració de l'any 1968. Així, la columna és de pedra, de perfil sisavat i, la magolla, presenta forma de tulipa de vuit pètals de la qual emergeix la creu. Aquesta presenta els extrems rectes i la secció dels braços hexagonal.

  La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa A1 77 BPU-01.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Martorell, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

  Es tracta d'una restitució en pedra, de l'any 1968, dissenyada per Jaume Amat. La creu original era del segle XVIII i era feta en fusta sobre un basament en pedra. Va ser destruïda l'any 1835 per anticlericals i durant més d'un segle en el lloc va quedar-hi la seva base de pedra sobre la qual ara hi trobem la restitució feta en pedra.

  PÉREZ FARRIOLS, J., ET ALII. Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals i disposicions de protecció per al POUM de Martorell. Ajuntament de Martorell i Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. 2014.