Creu del Rector de Coaner
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Prop de La Sala camí al Casetó (S-W) uns 900 m. Camí est uns 400 m. Seguir direcció N-W uns 200 m.

Regular
    Llosa partida i reajuntada amb ciment. Creu originària perduda. Cúmul de pedres consolidat amb ciment.
    Sense accés
    08229A016000160000MD
    Jordi Piñero Subirana

Tomba amb una creu on s'hi va enterrar l'any 1822 el rector de Coaner, presumiblement en el lloc on fou assassinat. Està situada en una petita esplanada enmig d'una zona boscosa, prop d'on antigament passava el camí que anava de Sant Mateu a Coaner. Consisteix en una llosa de forma més o menys rectangular, actualment amb una creu moderna de ferro, que reposa sobre un petit cúmul de pedres. La creu originària no s'ha conservat. La llosa mesura 140 cms de llarg i l'amplada va des de 48 cms (a la part més estreta de la capçalera) fins a 52 cms (a la base). Està orientada amb la capçalera cap al sud. Es troba partida per la meitat i rejuntada amb ciment. La llosa té la següent inscripció: RECTO / COANÉ / 25 AGOST / 1822 / PARE / NOSTRE.

Informació oral facilitada per Isidre Marquet Planas

En aquesta tomba s'hi va enterrar el rector de Coaner, Josep Pujol, segurament en el lloc on fou assassinat el 25 d'agost de 1822. Els fets s'han de situar en el context del Trienni Liberal i en l'última fase d'aquest període, marcada per la insurrecció absolutista i la creació de la Milícia Nacional, que havia de mantenir l'ordre públic i defensar la Revolució. En un moment de gran tensió, el general Antoni Rotten fou destinat a Catalunya amb la missió de reprimir els partidaris reialistes. El 17 de novembre de 1822 va tenir lloc la matança dels Tres Roures, quan 24 manresans reialistes foren afusellats prop de la carretera de can Maçana. Aquest general tenia la intenció de repressaliar també els bisbes de Vic i de Solsona. Això va provocar l'assassinat de diversos religiosos d'aquesta zona, entre ells el rector de Coaner, i dels propietaris dels masos Cinca, Borrells, Trilla i Riart.
    Més tard, quan els feligresos de Sant Mateu de Bages feien la tradicional romeria a Coaner en les temporades de sequera per tal de demanar pluja, passaven pel camí de Coaner prop d'aquesta tomba i s'hi aturaven a fer algunes pregàries.

SEGRET RIU, Manuel (2005). Aportacions a la història de la vila de Sant Llorenç de Morunys i comarca. Institut d'Estudis Catalans. Memòries de la Secció històrica-arqueològica, XXXI, Barcelona, p. 171.