Creu del Puigsacost
Santa Eugènia de Berga

    Osona
    Puigsacost
    Emplaçament
    Cim del Puigsacost 580 m. C/ de Puigsacost s/n. 08507 Santa Eugènia de Berga.

    Coordenades:

    41.898
    2.27905
    440197
    4638703
    Número de fitxa
    08246-68
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Element urbà
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVI-XX
    Estat de conservació
    Regular
    Està a punt de desprendre's la part superior, per aquest motiu interessa addecentar-la.
    Protecció
    Legal
    BCIN
    National Monument Record
    Religiós i/o funerari
    BCIN, segons decret 14 març de 1963 núm. 571/63.
    Accés
    Fàcil
    Simbòlic
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris. Ajuntament de Santa Eugènia. Plaça Major, n.1. 08507 Santa Eugènia de Berga.
    Autoria de la fitxa
    Anna M. Gómez Bach

    La creu de ferro, corona un pedestal, format per tres nivells, que s'aixeca sobre roca natural i amb una alçada de 1'25m. La creu té una alçada de 70 cm, els braços fan 50 cm de llargada i té una circumferència de 88 mm. La pedra on està collada mesura 70 per 70 cm i té un gruix de 15 cm. El cos central té una alçada de 60 cm i una amplada de 40 cm. La base té una alçada de 45 cm i una llargada de 50 cm. La creu tenia una inscripció que ara és il·legible.

    Des del Puigsacost es veu la Plana de Vic, Malla, l'Ermita de Sant Marc, el Montseny, Taradell, la serra de Bellmunt, els Pirineus.

    Posada en substitució d'una creu anterior que es va treure durant la Guerra Civil. En aquest punt, cada 25 de març, es donava pa als pobres i es beneïa el terme municipal, després de pujar en processó dient lletanies. Aquesta celebració, que tenia lloc el dia de l'Encarnació, es feia una processó al Puigsacost i allà tenia lloc la benedicció del terme i perquè hi hagués bona collita també es feia una repartició del pa. La celebració consistia en una missa i al baixar donaven una barreta d'1/4 de Kg a les persones que hi assistien i el que sobrava ho donaven al convent de monges. Aquest pa, recollit per el rector el pagava cada any un pagès diferent del poble. Aquesta activitat finalitzà als anys 70 del segle XX.

    DALMAU, A. (2001). Inventari d'elements patrimonials del Municipi de Santa Eugènia de Berga. Ajuntament de Santa Eugènia. Inèdit. PLADEVALL, A. (1997). Santa Eugènia de Berga. Història i vida d'un vell poble osonenc. Ajuntament de Santa Eugènia de Berga. Ed. Eumo. Vic.