Creu del Puig de Can Cartró
Santa Coloma de Cervelló

Puig de Can Cartró
    A l'extrem sud-oest del terme

UEC - Sant Boi de Llobregat
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

La creu s'alça sobre una base quadrada amb dos graons, construïts amb maçoneria i rematats amb rajols quadrats. L'amplada i profunditat d'aquests graons permet el seu ús com a banc i alhora acull, en cadascuna de les seves quatre cares, una placa amb el nom de cadascun dels quatre municipis que hi confronten. Al costat corresponent a Sant Boi de Llobregat hi ha una segona placa commemorativa del 25è aniversari de l'erecció de la creu (1981) i una tercera, amb un poema de Jacint Verdaguer, que commemora el cinquantenari (2006) i suposa la recuperació de l'aplec.
    A la part més alta de la base també hi ha encastada una placa amb un vèrtex geodèsic de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.
    El cos pròpiament dit de la creu està fet amb formigó.

També coneguda com a Creu del Pi del Cartró.

El lloc on s'alça la creu assenyala allà on creixia l'anomenat Pi del Cartró. Aquest pi pinyoner monumental, que destacava dalt del turó, era un punt de referència del paisatge, fins i tot per als navegants.
    El lloc era molt concorregut per part dels excursionistes, i havia acollit aplecs, dinars i berenades, fins que el 22 de febrer de 1915 un temporal de vent el va aterrar.
    L'any 1956, 25è aniversari de la Unió Excursionista de Catalunya, la secció de Sant Boi de Llobregat hi va alçar la creu tot recuperant aquest punt de referència.