Creu del Puig de Can Cartró
Santa Coloma de Cervelló

  Baix Llobregat
  Puig de Can Cartró
  Emplaçament
  A l'extrem sud-oest del terme
  330

  Coordenades:

  41.35615
  1.98652
  415225
  4578790
  Número de fitxa
  08244 - 95
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1956
  UEC - Sant Boi de Llobregat
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Restringit
  Social
  Titularitat
  Pública
  08244A00800008
  Autoria de la fitxa
  Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

  La creu s'alça sobre una base quadrada amb dos graons, construïts amb maçoneria i rematats amb rajols quadrats. L'amplada i profunditat d'aquests graons permet el seu ús com a banc i alhora acull, en cadascuna de les seves quatre cares, una placa amb el nom de cadascun dels quatre municipis que hi confronten. Al costat corresponent a Sant Boi de Llobregat hi ha una segona placa commemorativa del 25è aniversari de l'erecció de la creu (1981) i una tercera, amb un poema de Jacint Verdaguer, que commemora el cinquantenari (2006) i suposa la recuperació de l'aplec.
  A la part més alta de la base també hi ha encastada una placa amb un vèrtex geodèsic de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.
  El cos pròpiament dit de la creu està fet amb formigó.

  També coneguda com a Creu del Pi del Cartró.

  El lloc on s'alça la creu assenyala allà on creixia l'anomenat Pi del Cartró. Aquest pi pinyoner monumental, que destacava dalt del turó, era un punt de referència del paisatge, fins i tot per als navegants.
  El lloc era molt concorregut per part dels excursionistes, i havia acollit aplecs, dinars i berenades, fins que el 22 de febrer de 1915 un temporal de vent el va aterrar.
  L'any 1956, 25è aniversari de la Unió Excursionista de Catalunya, la secció de Sant Boi de Llobregat hi va alçar la creu tot recuperant aquest punt de referència.