Creu del Pedró
Sant Quirze de Besora

A la zona del Pedró. Ctra BV-5257. PK. 1,5
    Emplaçament
    Al capdamunt del carrer de Besora,a ntic camí de les Comes o de Santa Maria de Besora i a l cruïlla dels camins de Cal Baldiri amb les Comes
    641,1

42.104232500519
    2.2283814352382
    436200
    4661637
    08237 - 97
    XIV-XVIII
    Es conserva la creu de ferro damunt d'un pedestal de pedra que sembla haver estat fet recentment
    Pel Decret del 69 hauria de ser considerat un BCIN (Bé Cultural d'Interès Nacional).
    08237A004000070000BI
    Pere Cascante Torrella

Creu situada a la zona del Pedró al costat de la font homònima i del camí veïnal d'accés a Can Baldiri. La creu està clavada damunt d'un pedestal de pedra picada completament llis amb una planta rectangular i coronat per una cornisa i imposta bisellada que sosté la creu termenal. Aquest pedestal que correspon amb el vestigi més antic de la creu té una alçaria d'uns 100 cm. i ha estat refet amb algunes reparacions de ciment pòrtland. La creu termenal és de ferro forjat, de secció  plana i amb els quadre braços acabats amb volutes decoratives i amb els braços ornamentats. No hi ha cap inscripció.

Adossada a la creu hi ha un placa commemorativa on s'hi exposa la següent inscripciö:

BRAÇOS EN CREU DAMUNT LA PIA FUSTA ,

SENYOR EMPAREU LA CLOSA I EL SEMBRAT

DONEU EL VERD EXACTE AL NOSTRE PRAT

I MESUREU LA TRAMUNTANA JUSTA

QUE EIXUGUI L'HERBA I NO EXPOLSI EL BLAT

CARLES FAGES DE CLIMENTS

Aquesta placa fa  En concret fa referència a la processó de les cuques on es sortia de l'església i es pujava a la creu del Padró. Aquesta processó que es feia un cop a l'any tenia l'objectiu de que els camps estiguessin en bones condicions i lliures de (cuques) i aquests versos fan al·lusió a la creu del Pedró en un dels seus viatges al Bisaura. Escriptor empordan`s, natural de Figueres el 1902 va morir el 1968. Al llarg de la seva vida va publicar obres en poesia, prosa, teatre, narrativa i periodisme i va crear personatges com a El Sabater d'Ordis al·ludint a Eugeni D'Ors, el Quixot de Cervantes i molts altres. Va col·laborar estretament amb Dalí del qui en va obtenir il·lustracions per als seus escrits com ara  "les Bruixes de Llers". "Balades del sabater d'Ordis"...Consta que Dalí i Fages van treballar plegats en "el triomf i el rodolí de la Gala i en Dalí" i en l'homenatge de la ciutat de Figueres el 1962, fages hi va posar versos i Dalí dibuixos. Com a obra també cal destacar el Crist de la Tramuntana fet per Dalí i homenatjant al poeta. Josep Pla en la seva obra completa, hi dedica una bona part del volum 38 a Fages parlant de "escrits empordanesos a Fages de Climent. En quant a la prosa destaca la seva obra de "Ciment" i fins la publicació de les seves "memòries a la recerca de mi mateix" i els "seus difunts inèdites" per part de del filòleg vigatà Narcís Garolera corresponia amb una de les poques obres conegudes. Arran d'aquest treball coneixem més termes de la vida personal i biografia d'aquest autor i és possible que es localitzés el fragment de prosa al·ludint a  al creu del Pedró.

Creu de possible origen medieval  com a termenal que es col·locava a les entrades i les sortides de les poblacions per marcar el terme municipal i el límits de la seva jurisdicció. Aquest tipus de creus també es trobava moltes vegades al costat de camins, com seria el cas del camí de santa Maria de Besora, dit de les Comes. Sembla ser que aquesta creu va ser reformada en temps moderns i de la creu històrica tat sols es conserva el pedestal i la imposta.

AJUNTAMENT DE SANT QUIRZE DE BESORA. Un passeig per les fonts urbanes de Sant Quirze de Besora