Font del Pedró
Sant Quirze de Besora

A la zona del Pedró i al costat de la Creu
    Emplaçament
    A la zona del Pedró al capdamunt del carrer de Besora i coincidint amb la cruïlla dels camins de les Comes i Can Baldiri

42.104201544719
    2.228388720379
    436201
    4661634
    08237 - 98
    Font moderna que conserva una pica procedent d'un elements antic fora de context i reaprofitada
    08237A004000070000BI
    Pere Cascante Torrella

Font situada a sota l'alzina de Can Baldiri i adossada a la paret de la jardinera que l'envolta. Es tracta d'una font que va unida a la xarxa d'aigua potable de la vila i que aprofita una antiga pica de pedra picada buidada en una mateixa roca de planta quadrada i amb una secció còncava amb un orifici o sobreeixidor a la part del fons. Sembla procedir d'un altre lloc. Es tracta d'un element que esta fora de context. Al voltant de la font hi ha un seguit de bancs i fins hi tot taules per a poder-hi reposar.

Font integrada a la ruta de les fonts urbanes de Sant Quirze de Besora que correspon amb un itinerari senyalitzat per les diferents fonts del nucli i entorns.

La història de la font va molt lligada a la creu del padró. Segons Victor Bordas  (Bordas et alii,. Un passeig per les fonts urbanes de Sant Quirze de Besora) esmenta que un cop a l'any es feia la denominada "processó de les cuques" on es sortia de bon matí de l'església de Sant Quirze i es pujava fins a la font i creu del Padró. La processó rebia aquest nom , ja que es feia perquè els camps estiguessin  en bones condicions i sense insectes (cuques) que en poguessin malmetre les collites. D'aquesta processó en parla l'escriptor Carles Fages en els versos que hi ha en una placa al bust del padró.

AJUNTAMENT DE SANT QUIRZE DE BESORA. Un passeig per les fonts urbanes de Sant Quirze de Besora. Edició fullet informatiu.