Creu del Noi Viudu
Súria

    Bages
    Cruïlla C/ Roser - Ctra. Cementiri
    Emplaçament
    Planes sobre el Poble Vell

    Coordenades:

    41.837602605967
    1.7521271431456
    396391
    4632498
    Número de fitxa
    08274 - 81
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Element urbà
    Contemporani
    Segle
    XX
    Any
    1909
    Estat de conservació
    Bo
    La inscripció no es llegeix bé. Amb motiu de l'ampliació del carrer, es va traslladar de lloc, ocupant així l'emplaçament actual.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 30715
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Súria, C/ Ernest Solvay, 13, 08260-Súria
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

    Creu de ferro forjat amb corona i espines sobre pedestal de pedra motllurada. A la part central del cos de pedra presenta la següent inscripció: "A la memòria del jove / Urbici Calmet Palau / que morí / lo dia 9 de febrer de 1909".

    Es tracta d'un monument que commemora un fet dolorós, molt present a la memòria del poble, per la qual cosa te per sé un gran valor simbòlic per a la gent de Súria.

    L'impost municipal per l'escorxador era un font d'ingressos molt important per l'Ajuntament: per cada cap de bestiar mort cobrava 20 cèntims. Per estalviar-se aquest impost i vendre la carn més barata es va començar a matar el bestiar fora del municipi, entrant-la de nit. El 9 de febrer de 1909, un home, Urbici Calmet (el noi viudo), va morir d'un tret en no fer cas als guàrdies (burots) que el volien inspeccionar per si passava carn de contraban. Un dels guàrdies que va disparar, va resultar ser el pare del mort. Aquest drama és el que commemora la creu (REGUANT, 1997).. Hi ha una corranda popular que fa referència a la mort del "Noi Viudu" "El cap pelat plora / perquè se li ha acabat / el menjar les sopes / de l'autoritat // Manté la dona borratxa / tot fent el gandul / i el dissabte en cobra / en cobra del consum // No hi volem cap / que sigui dels assessinos / no n'hi volem cap / que sigui del cap pelat", sembla ser que el "cap pelat" fa referència a l'alcalde Mallet i els "assessinos", és una referència a la mort del "noi viudu" pels burots. (Referència de Jaume Guilà i Castellà i Josep Peramiquel i Cordò)

    CATÀLEG (inèdit). Catàleg del Grup de Recerca i Conservació del Patrimoni del Centre Excursionista de Súria.

    REGUANT i AGUT, Josep (1997) Súria. Història en imatges 1894-1975. Col·lecció "Fotografia històrica", núm. 4. Manresa: Angle Editorial, Centre d'Estudis del Bages.