Creu de terme
Collbató

Li ha caigut alguna llosa.
    Sí: IPA: BLL-06.046
    Ajuntament de Collbató, Bonavista, 2, Collbató (08293)
    Assumpta Muset Pons

La Creu de Terme és un monument format per una graderia circular de tres graons folrada amb lloses de la pedrera de cal Rogent, que fan de base i de banc; una columna vuitavada, coronada amb una faixa circular amb la llegenda "salut, vida i resurrecció nostra"; i per la creu.
    La creu és una peça de ferro, sense relleus, de la tipologia de creu grega, amb els quatre braços de la mateixa mida, que s'aguanta damunt d'una agulla del mateix material, envoltada per uns cargols ornamentals.
    Hi ha dos escuts: el de Collbató, que és visible des del camí, i el de Catalunya, que va ser col·locat al darrere.

El Decret 571/63, de 14 de març, estableix que totes les creus de terme de més de 100 anys tenen la qualificació de BCIN. La de Collbató, però, no s'hi por acollir, ja que no supera aquest llindar cronològic.

Tradicional creu de terme que hom col·locava a les entrades dels pobles. Fon instal·lada pels Amics de les Creu de Termes del Cercle de Sant Lluc i beneïda el 29 de novembre de 1959 per mossèn Ricard Ardiñach, capellà del poble, en un acte organitzat conjuntament amb la parròquia de Collbató. Hi actuà la Coral Sant Jordi, que interpretà cançons populars catalanes.

ARXIU A. MUSET, Programa de la Festa de la Creu de Terme de Collbató, 29-11-1959.