Creu de Missions
Campins

Camí de Sant Guillem

Josep Fernandez
    BCIL. Catàleg de Béns a Protegir. POUM de Campins (DOGC 25/09/2015).
    Marta Lloret Blackburn

Creu de base circular, des d'on arrenquen vuit contraforts que s'uneixen formant un pilar acabat en forma cònica. D'aquesta part en sobresurten pedres tallades a mode de mènsula; des de les superiors arrenca una estructura de forja sinuosa, coronada amb una creu. Entre les mènsules hi ha tres plaques de marbre on hi consta: "CRUZ EREGIDA EN RECUERDO DE LA MISION DE CAMPINS DE 1929. BENDECIDA EN 27 DE ENERO DE 1929", "RECUERDO DE LA SANTA MISION PREDICADA EN S. JUAN DE CAMPINS. ABRIL DE 1944" i "RECORDANÇA DE LA SANTA MISSIÓ DE CAMPINS 1957" . L'estructura és feta de pedra irregular lligada amb morter.

També es coneix com la creu de Sant Guillem.

Segons un document referent a la Santa Missió de Campins de l'any 1929 conservat a l'arxiu parroquial, la creu va ser construïda per commemorar la celebració de la Santa Missió a la localitat. Va ser construïda en una peça de terra cedida per a la ocasió per Vicenç Planas i sufragada per subscripció popular. El mossèn Celestí Castany li va encarregar el projecte a Josep Fernandez, i fou executada pel mestre d'obres Josep Sivina de Sant Celoni, amb el treball de forja del manyà Josep Planas. Va ser beneïda el 27 de gener de 1929 pel canonge Gaspar Vilarrubias, davant la presència de nombroses autoritats, tal com ho testimonia la premsa escrita de l'època (La Vanguardia, 29 de gener de 1929).

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Campins (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    LÓPEZ, J. (2000). Campins: indrets, masos i records. Campins: Servei de Guies del Montseny.