Creu de Matagalls
Montseny

Cim del Matagalls

Diputació de Barcelona. Rambla de Catalunya, 126. 08008 Barcelona
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Creu situada al cim del Matagalls. Es tracta d'un monument commemoratiu monumental, amb una base allargassada en gradació feta de pedra. A la part central en sobresurt un pilar que es troba coronat per gran creu metàl·lica. A la part frontal hi ha un medalló metàl·lic on s'hi representa a el bust de Sant Antoni Maria Claret, datat de 1955. A sota hi ha una inscripció amb lletres vermelles: "LÀPIDA COMMEMORATIVA DEL P. CLARET / EN RECORDANÇA DE LA CANONITZACIÓ DE S.ANTONI MARIA CLARET QUE CORONÀ EL PRIMER EIXA MUNTANYA AMB LA CREU DEL SALVADOR 1840-1950". A la part posterior hi ha un altre medalló i una inscripció de "la Creu de Catalunya". Davant de la creu s'hi va col·locar una taula de pedra amb base metàl·lica, on també hi ha diverses inscripcions en homenatge a la creu i a Claret.

Antigament també era coneguda com la Creu del Montseny.

La primera referència documental a la creu de Matagalls és del 10 d'agost de 1614, quan també consta amb el nom d'"Autora" (PLADEVALL, 1986:72). Es creu que des d'aleshores hi ha hagut diverses creus. La creu actual va ser construïda a mitjans del segle XIX en record de les missions predicades per Sant Antoni Maria Claret.

PLADEVALL, A. (1986). "Monografies del Montseny". Núm 1. Viladrau: Amics del Montseny.