Creu de la Tossa
Santa Margarida de Montbui

Tossa de Montbui (08710 Santa Margarida de Montbui)
    A la Crta.BV-2204 a la Tossa, just abans d'arribar al cim, al marge dret, sota el mas Castell

Raquel Valdenebro Manrique

Creu situada al peu del camí que baixa del conjunt monumental de la Tossa, al marge dret després del primer revolt. Es tracta d'una senzilla creu llatina de quatre braços realitzada en ferro forjat, amb els extrems ornamentats amb dues volutes situades en paral·lel. La creu, pròpiament dita reposa sobre una base rectangular de ciment, que compta amb una inscripció a cada cara. A la cara nord es pot llegir: "De la creu no fugis pas que per tot la trobaràs", a la cara oest es llegeix: " Clau del cel", a la cara sud es llegeix: "Roser de maig 1955", i a la cara Est es llegeix: "Arbre de la vida". Aquesta base rectangular reposa, al mateix temps, sobre un pedestal trapezoïdal fet amb carreus de pedra rectangulars units amb ciment. El pedestal s'ha assentat sobre una superfície planera feta amb petites lloses de pedra, que permet anivellar el terreny i fer-lo pla.

Es tracta d'una creu commemorativa aixecada l'any 1955 per iniciativa popular amb la idea de commemorar la festivitat del Roser. Actualment no és objecte de culte o de commemoració específica.

TORRAS I RIBÉ J (1991) Santa Margarida de Montbui . Història de l'Anoia. Vol II. Ed. Parcir. Pàg. 13-47. VICTOR I AGUILERA F. (1974) La tossa de Montbui. Història i llegenda. C.E.C.I. Igualada.