Creu de la Serra de l'Oro
Gurb

Únicament queda la base de la creu.
    Sí, IPA
    Jordi Compte

La Creu de la Serra de l'Oro es trobava situada uns metres al nord-est del mas Serra de l'Oro.
    Actualment només es conserva la base d'una antiga creu que va ser esculpida en època moderna, possiblement el segle XVI, i es va conservar fins a principis del segle XXI, quan va ser espoliada. Únicament s'observa una estructura petita d'obra i un monòlit circular de notables dimensions amb una obertura al centre on probablement s'encaixava la creu
    A principis del segle XX el mossèn Pere Bofill en va fer la següent descripció:
    "Macisada d'entre braços, té en l'anvers el Crucifix, rematant els braços per totes dues cares en roses; en el revers la Verge sentada té en sa falda el Jesuset també sentat. En les nues mostra dos sants de relleu, un d'ells Sant Cristòfol, i per testa sota els braços de la creu dos escudets, surmontats per una creueta entre dues estrelles, ab dues cintes en zig zag."(BOFILL,1924)

Segons Pere Bofill, que va visitar la creu a principis del segle XX, la creu estava tancada antigament dins un petit edifici circular o oratori que hauria donat nom a la serra i al mas proper. A principis del segle XX ja es trobava destruïda i només s'observaven uns fonaments de 4'20 metres de diàmetre.

BOFILL, Pere, (1914). "Les esglésies antigües del terme de la parròquia de Gurb". dins revista Festa Major de Gurb. 1972.