Creu de Can Boquet
Vilassar de Dalt

Can Boquet
    A la cruïlla de camins que menen a Teià, Vallromanes i Òrrius

Bo
    Amuntegat amb una pila de pedres es troba la base originària de la creu. Fora interessant recuperar-la i adequar l'entorn immediat de la creu i dignificar l'espai, potser amb un petit plafó explicant els avatars d'aquest element. La presència de motoristes i ciclistes poc respectuosos fan perillar la creu i les restes del basament originari.
    Ajuntament de Vilassar de Dalt (Pl. de la Vila, 1 - 08339)
    Jordi Montlló Bolart

La creu de Can Boquet és una creu de ferro situada a la confluència del camins que pugen de Vilassar de Dalt i Cabrils ( el Maresme) cap a Vallromanes (Vallès), Teià (el maresme) o Òrrius (el Maresme).
    Compositivament és una creu de ferro de factura molt senzilla, feta amb perfils d'acer laminat que conformen una creu llatina. El fust i la creuera estan fets amb el mateix perfil. La punta superior i l'extrem dels braços es troben arrodonits: es va retallar l'ànima del perfil amb forma d'una semicircumferència i se'n van doblegar les ales per donar aquest acabat.

La seva ubicació actual no és la originària. Com diu Pau Ubach (PONS: 2014): "La Creu estava ubicada en el marge de les feixes de Can Boquet que limitaven amb el camí d'accés a Vilassar. Estava fixada sobre una base de pedra semicircular de dos nivells fonamentada sobre una base maons. Aquest fonament elevava la creu fins a nivell de les feixes que estaven ben bé uns 3 m per sobre el nivell del camí".

La creu actual en substituïa una altra de fusta. En el plànol que es conserva a l'arxiu Diocesà de Barcelona, datat l'any 1777, ja hi figura una creu.
    Durant la Guerra Civil espanyola es va intentar destruir, però només s'aconseguí deformar. Les restes van quedar emmagatzemades a la masia de Can Boquet. Després de la Guerra per iniciativa d'un grup de persones es decideix tornar-la a posar, però amb el canvi d'ubicació actual, ja que diversos projectes d'ampliacions de vials n'afectaven la disposició primera.

PONS, Marc (2014). La creu de Can Boquet. Article inèdit. Vilassar de Dalt.