Vessant de Can Marquès
Vilassar de Dalt

Vessant dret de la Riera Salvet

Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
    varis propietaris
    Jordi Montlló Bolart

Aquest indret, constitueix un clar exemple de la interacció de l'home en el paisatge en llarg del temps, un espai agrícola mediterrani que després de segles de modificacions i adaptacions de la morfologia del terreny per explotar els recursos, ha deixat la seva empremta que avui coneixem: per una banda, la zona de Can Villà, amb el mas, annexes i feixes de cultiu amb vinya i horta, i un garroferar al vessant del torrent d'en Colomer. Per l'altra banda, Can Marquès, delimitada a migdia pel torrent que porta el nom de la casa (conegut també com a torrent de les Colomeres) i al nord-oest, pel torrent que neix al cap de munt del Turó de Can Bernardó. Actualment, les feixes d'aquesta propietat no estan cultivades. L'estrat més alt o superior d'aquest sector, està dominat per un bosc de pineda secundària, amb un nivell arbori inferior d'alzina (Quercus ilex).
    Els torrents d'aquest vessant són d'un gran interès paisatgístic, ecològic i geològic. La fauna i la flora ha sorgit fortuïtament degut a unes condicions orogràfiques determinades per l'activitat humana, com la pedrera de les Colomeres o del Torrent de Can Marquès, actual zona de refugi d'una espècie de quiròpters (eptesicus serotinus) i segurament d'aus rapinyaries nocturnes com podria ser el gamarús. A més a més, hi ha una gran riquesa d'arbres caducifolis, com el roure. La seva presència en aquest estatge inicial és deguda a la humitat atmosfèrica, per la seva proximitat al mar.

Caldria eliminar dels torrents les plantes invasores com iuques, mimoses, acàcies, etc., però també la canya i la bardissa que fan dels torrents, especialment de la riera d'en Salvet, un lloc totalment impenetrable, a més del risc que pot comportar en cas de crescudes en temps de pluges o eventuals incendis. Cal no oblidar que antigament l'accés a molts masos es feia per l'interior de rieres i torrents, i amb la creació de camins i carreteres que faciliten el trànsit, aquests indrets han quedat en oblit.