Creu commemorativa d'Olvan
Olvan

Serrat del Quirze
    Des d'Olvan cal anar fins el Serrat del Quize, prop de cal Rafel.

Ajuntament d'Olvan (Plaça de l'Ajuntament, 08611-Olvan)
    Busquets, J.; Cascante, P.; Sellés, C.; Serra, R.
    Sara Simon Vilardaga

Creu de formigó armat de 4'5 metres d'alt i 3 metres d'ample aproximadament, encastada al sòl amb un sòcol de formigó. Commemora la Santa Missió de l'any 1958, tal com es llegeix al medalló central que porta la inscripció: "XXII -X al II- XI del 1958. SANTA MISSIÓ".

La inscripció és en català, tot i que es va fer l'any 1958, en ple Franquisme.

Autoria de les imatges: Sara Simon, 2021.

Durant els anys 1940 - 1960 era freqüent que les parròquies del Bisbat de Solsona, organitzessin unes jornades intensives de prèdiques i reflexions religioses que s'anomenaven "Missions". Consistien en la visita a la parròquia de torn de dos o tres pares predicadors, generalment Jesuïtes, que feien sessions formatives per els diferents sectors de població (infants, matrimonis, persones grans, etc.). L'últim dia, i com a clausura dels actes religiosos, s'organitzaven confessions i comunions per a tots els fidels. Per a commemorar aquestes jornades religioses intensives, posteriorment, s'alçaven monuments commemoratius com el que s'ha descrit. En anys posteriors des d'aquets indret es realitzaven les benediccions del terme.