Cova Negra
Matadepera

Prehistòric
    Edats dels Metalls
    No es coneix l’abast d’aquest jaciment.
    Sí (CC.AA)
    Jordi Montlló Bolart

Tot i que se l’anomena cova, en realitat es tracta d’una balma. S’ubica al peu de la gran roca de la Castellassa de Can Torres, a la conca hidrogràfica esquerra de la Gran Canal; en una zona de forta pendent i de difícil accés. La balma, Negra per les evidències de foc a les seves parets, és un conglomerat eocènic.

L’interès arqueològic de l’indret ve motivat per la troballa d’una destral tubular de bronze. Tub de secció rectangular de 36 x 28 mm, amb una profunditat de 42 mm, i quatre ressalts de subjecció. Són destacables dues X en relleu que presenten les dues cares. Es tracta doncs d'una destral obtinguda per fosa en un motlle bivalve. Les mides totals d'aquesta són 66 mm de llarg per 42 mm d'amplada. La tipologia correspon al Bronze Final (1200-650).

Totes les referències bibliogràfiques consultades parlen de la troballa d’una destral de bronze als anys 60 del segle XX, però no sabem qui la va fer, ni les circumstàncies amb les que es va realitzar la troballa.

La destral es troba dipositada al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Troballa “casual” dels anys 60 del segle XX. No s’ha fet cap altra investigació, ni cap intervenció arqueològica. Per tant, desconeixem el potencial estratigràfic i cronològic del possible jaciment.

FONT, Xavier ; JUAN-MUNS, N. et al. (1989). Carta Arqueològica del Vallès Occidental. Arxiu d'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Servei d'Arqueologia. Generalitat de Catalunya.

FONT, Xavier (1997). Inventari del Patrimoni Cultural de Matadepera. Ajuntament de Matadepera.

FONT, Xavier; MUNUERA, Jaume (2014). Matadepera. Patrimoni cultural. Ajuntament de Matadepera.

MARTÍ JUSMET, F. (1970). Las hachas de bronce en Catalunya, dins Revista Ampúrias, 31-32, pp. 105 - 151.