Cova gran A de Santa Anna
Mediona

Al sud del nucli urbà, a la serra de les Clivelleres
    Emplaçament
    Al sud del Bosc negre i al nord de les Penyes Roges. Al lloc de les Coves de Santa Anna, entre dos torrents.
    592

41.46014
    1.6295
    385543
    4590745
    08122 - 735
    Edats dels Metalls
    (-650 -50); XII-XV
    Es desconeix l'estat de conservació, ja que mai s'ha fet una intervenció arqueològica.
    Els accesos són molt dificils i estan molt emboscats.
    Xarxa natura 2000
    Fitxa PAP074 del Catàleg de béns a protegir del POUM.
    4164 Inventari Patrimoni Arqueològic
    Científic/Lúdic/Cultural
    08121A043001010000WK
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Cova de 27 m de recorregut amb dues boques que donen accés a una sala amplia d’uns 8 x 12 x 3 m, al final de la qual hi ha una galeria d’uns 6 m de llarg, ascendent, que gira cap a llevant.

D’aquests dues boques, la que obre a sud té una un mur de tapia per fer de tancament i porta d’accés de l’espai, tancat al SE per un mur de pedra seca. J.Virella inclou àquest àmbit com espai d'hàbitat troglodític en els 16 que descriu a la seva obra.

A banda de les restes de parets, l’interior està completament fumat evidenciant l’ús de fogueres.  En la ultima fase d’ocupació de la cavitat, sembla evident que serví per tancar el bestiar.

Les úniques evidències de cultura material conegudes són les recuperades per Josep Gallart en les seves proposicions davant la cova, algunes de cronologia ibèrica.

Conjunt format per tres coves (A, B i C) de les quals, l’única amb restes arqueològiques és la C. A banda de la seva importància patrimonial i cultural destaquen pel seu valor paisatgístic, geològic i espeleològic. Es troben dins el Pla Especial d’interes naturals (PEIN) de les Capçaleres del Foix.

Malgrat l’indret és força conegut, no és fins la segona meitat del segle XX que es té la primera cita. L’any 1953 apareix una nota a la biospeleològica del Dr. Francesc Español, que l'havia visitada el 18 de febrer del 1934.

L’any 1974 Àngel Lagar corroborà oralment l’existència d’altres cavitats, visitades per ell mateix l’any 1957. La cova ha estat topografiada dues vegades, una el 1977 per la SIE (Secció Investigacions Espeleològiques) del CEA (Centre Excursionista Àliga), però resta inèdita i l’altre l’any 2005 per un equip de l’ERE (Equip de Recerques Espeleològiques) del CEC (Centre Excursionista de Catalunya).

La cova va ser prospectada externament per Josep Gallart de l’Associació d’estudis Culturals i Científics de Mediona.

ANÒNIM. "Prospecciones en cuevas de la comarca del Penedès (Barcelona)". Ampurias. XVII-XVIII. Atribuïble a J. de C. Serra Ràfols.

PINTA RODRIGUEZ, J. de la. "Repertori de cavitats d'interès arqueològic". Exploracions. 7, p.17. Edita l'Espeleoclub de Gràcia.

VIRELLA BLODA, J. "Experiències a l'entorn de la localització d'estacions preshistòriques". A: Actex XIX Assemblea Intercomarcal d'Estuiosos (Vilanova i la Geltrú, 25-26 octubre 1975). Vilanova: Centre d'Estudis Biblioteca-Museu Balaguer, 1983. p.220. Reeditat a Miscel·lània Penedesenca, vol. 1 (1978) p. 264.

Escolà, O. (1969).- “La contribució dels espeleòlegs al coneixement del gènere Troglocharinus Reitt.” Espeleòleg (8): 293-301. ERE del CEC. Barcelona.

Español, Francesc.(1953).-”Sobre Bathiscinae ibéricos: adiciones a la última revisión del profesor Jeannel (1924)”. Speleon (4):37-48. Oviedo