Cova del Fondal
Matadepera

Canal de Can Pobla
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Jordi Montlló Bolart

La Cova del Fondal està situada al nord-est de Can Pobla, en el vessant hidrogràfic dret de la Canal de Can Pobla.

Adossada al vessant sud-oest d’un contrafort de conglomerats terciaris que protegeixen el cim de La Mola, es localitza aproximadament a la cota 936, entre la Cova del Manel i la Cova del Frare.

Es tracta d’una cavitat de 39 metres de recorregut, amb un desnivell de 9 metres. Està constituïda per una galeria rectilínia de 29 metres de llargària amb una lleugera inclinació.. El tram final està taponat pels sediments. A l’interior es pot accedir també a una galeria superior que mesura uns 10 metres de llargària. Des d’aquesta es pot accedir, a través de diferents punts a la inferior, tot i que el procés de litogènia està obstruint parcialment la galeria.

L’any 1990, el geòleg Narcís Carulla va analitzar les cavitats documentades al cadastre de 1974 pertanyents a Matadepera, en el Vallès Occidental, amb l’objectiu d’estudiar la seva potencialitat (obtenció de recursos com aigua i aliments, etc.) per a ser emprades com a lloc d’assentament. També es tingueren en compte altres paràmetres com el relleu o la temperatura i l’assolellament de la zona.

La cova es troba citada en els catàlegs antics de Puig i Larraz i de Font i Sagué, tot i que la descripció que en fan correspon a la Cova del Frare.

L’any 1949 fou visitada per membres del GES-CMB, i els resultats de l’exploració foren publicats l’any 1955 en el treball sobre les cavitats de la Canal de Can Pobla.

ARABIA i SOLANAS, R. (1878). Excursió á Sant Llorens del Munt (23,24 i 25 mars 1878), dins Memòries de l’Associació Catalanista d’Excursions Cientíques. Vol. II; p. 106-119.

COMISIÓN DEL CATASTRO ESPELEOLÓGICO DE LA PROVINCIA DE BARCELONA  (1974). Catálogo espeleológico de la provincia de Barcelona, t. II. Generalidades históricas, geoespeleológicas i bioespeleológicas de la zona 5 (Montserrat-Obac-Sant Llorenç del Munt. Barcelona. Grupo de exploraciones subterráneas del Club Montañés Barcelonés i Diputació de Barcelona.

MARTIN, Araceli; BIOSCA, Anna; ALBAREDA, M. Josep (1985). Excavacions a la cova del Frare (Matadepera, Vallès Occidental). Dinàmica ecològica, seqüència cultural i cronologia absoluta, dins Tribuna d’Arqueologia, 1983-84, p. 91-103.. Barcelona. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura.

MARTIN, Araceli (1981). Excavacions arqueològiques a la cova del Frare de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, dins I Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, p. 103-106. Matadepera. Diputació de Barcelona.

MARTIN, Araceli; BIOSCA, Anna; ESTEVEZ, Jordi (1992). Fundació de la cova del Frare de Sant Llorenç del Munt (Matadepera, Barcelona) al Neolític Antic, en relació amb la ramaderia, dins Estat de la investigació sobre el neolític a Catalunya. 9è Col·loqui Internacional d’Arqueologia de Puigcerdà. Puigcerdà i Andorra, 1991, p. 105-108. Andorra.

ROS, M. Teresa; VERNET, J.L. (1978). L’environnement végétal de l’homme du néolithique à l’age du bronze dans le Nordest de la Catalogne: analyse anthracologique de la cova del Frare, St. Llorenç del Munt (Matadepera, Barcelona). Dins, Premières communautés paysannes en méditerranée occidentale. Actas del Coloquio Internacional del C.N.R.s., Monpellier (1983). P. 125-129.

VERGÉS i MIRASÓ, A. (1993). Sant Llorenç del Munt. Son passat, son present i venider, p. 176. Castellar del Vallès. Ajuntament de Castellar del Vallès.