Cova del Carme
Figaró-Montmany

Sant Cristòfol de Monteugues. El Carme
    Camí de la Font d'en Llanes a la Cova del Carme. Per unes escaletes o baixant per la carena.

Anna M. Gómez Bach

Aflorament geològic i punt d'interès paisatgístic que es troba a mitja carena de la coneguda zona del Carme del Figaró. Conjunt de petites formacions càrstiques on destaca una bauma, l'entorn de la qual ha estat condicionada amb una tanca i una barana de fusta per a realitzar-hi un petit aplec el dia de la Mare de Déu del Carme. Aquesta cavitat presenta una entrada de secció poligonal amb un fons no gaire profund i que s'estreny al fons de la formació, a uns 4 metres de la boca. Al terra hi ha un sediment sorrenc, que es desconeix si és original o aportat. L'accés es troba tancat per una vallat de metall i un candau. A l'interior es poden veure diversos objectes litúrgics de caire popular (flors de plàstic, ciris i petites veles o palmatòries, etc.). Aquest espai es troba vorejat per un entorn immediat que es caracteritza per la presència de roures i alzines i que està adequat pels visitants i excursionistes, amb bancs de pedra i papereres.

A la Font d'en Llanes queda un camí tancat per una valla a mà dreta, cal prendre aquest camí que pujant per la carena porta a primer terme a unes escales de pedra que et deixen al peu de la Cova, o en segon terme, a dalt la carena, punt en el qual, pots baixar a la bauma per un petit sender.

Es desconeix si aquest espai va ser ocupat amb anterioritat. Segurament havia servit de cau o refugi d'animals tot i que també podia haver estat utilitzat com a refugi pels humans. Caldria no descartar-lo com a possible àrea d'expectativa arqueològica. La zona es coneix com el Carme, nom que li va donar la visita de caire religiós que es feia a la cova per la Mare de Déu del Carme, el 16 de juliol. Als anys 50 es realitzava en aquest indret la festa de la Mare de Déu del Carme, on participaven els habitants del Figaró i principalment els escolars. Aquesta tradició sembla que es va originar al mateix segle XX, tot i que es desconeix si amb anterioritat s'hi feia cap altra activitat. Mare de Déu del Carme o del Carmel es documenta des del segle XIII, en hebreu significa "aquella que cultiva el camp" tot i que també es documenta com la patrona de la gent de mar.

OLIVER, J. 2004. Figaró-Montmany. Col·lecció d'imatges i records n. 136. Vienna Edicions.