Cova de Sant Llorenç

Al vessant oest del Turó de la Fleca

Prehistòric
    Neolític
    Edats dels Metalls
    Dolent
    Actualment, l'interior de la cova mostra un aspecte molt descuidat amb diverses pintades i marques de foc a les parets, així com restes de deixalles i forats de furtius.
    BCIL. Catàleg del P.C.C. (24.7.1991, DOGC 1473)
    CC.AA., núm.23/404, any 2002.
    Sara Simon Vilardaga

La cova presenta dues boques d'accés que obren a una gran sala de 8 per 13 metres i una alçada mitja de 2 metres. En el seu interior es va recollir un ampli conjunt material, entre el que destaquen dos bols esfèrics, diversos fragments de ceràmica decorada amb relleus i impressions digitals, una destral de pedra, un punxó d'os, diversos penjolls, un ganivet de bronze, diversos cargols i restes humanes. La presència de ceràmica cardial sembla indicar una primera ocupació de la cova en el període del neolític antic. De tota manera, el conjunt material recuperat palesa una utilització de la cova com a lloc d'enterrament durant el període Calcolític-Bronze Antic, tot i que sembla que també hauria estat ocupada com a lloc d'habitació durant altres períodes, tal com evidencia la presència de ceràmica de cronologia posterior.

Es tracta d'una cova natural utilitzada com a lloc d'habitació o com a cova sepulcral, segons el període. Agraïment a la Federació Catalana d'Espeleologia- secció d'arqueologia i paleontologia- per les dades facilitades.

S'han realitzat diverses intervencions arqueològiques al jaciment, una el 1919 per part de Miquel Utrillo, i l'altra el 1961 dirigida per Joan Bellmunt. Els materials arqueològics recuperats es troben dipositats a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú i al Museu Arqueològic de Barcelona. Els primers pobladors del massís del Garraf-Ordal i Llobregat, que es duu a terme des de l'any 1999, per l'equip d'arqueòlegs del Grup de Recerca del Quaternari de la Universitat de Barcelona, dirigits per Joan Daura i Montse Sanz.

ASSOCIACIÓ EXCURSIONISTA TALAIA (1968) "Cova de St. Llorenç" a Soterrània, nº 1.
    BELLMUNT, J. (1960-1961) "Notas de Arqueología de Catalunya y Balears" a Ampurias, XXII-XXIII.
    BORRÀS, J.(1974) "Catalogo espeleológico del macizo del Garraf" Vol III. Barcelona.
    CAMPILLO, D. (1977) "Paleontología del cráneo en Catalunya, Valencia y Balears" Barcelona.
    MIRET, J. FONTS, C. (1984) Fitxa 23/404 de la Carta Arqueològica (CCAA). Revisió de 2002.
    SERRA RÀFOLS, J de C. (1921-1926) "Cova de St. Llorenç ( Sitges)" a Anuari de l'Institut d'Estudis Catalans. Barcelona.